• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LVV-minister Sewdien: ‘Souverein is gewoon te gierig geweest’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Als een project wordt getrokken door een verkeerde persoon dan gaat het altijd gedoemd zijn te mislukken. Die meneer is gewoon te gierig geweest.” Dit zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) over Ruud Souverein, de vertegenwoordiger van de mennonieten.

Hij heeft in 2022 een presentatie gehouden voor de president, vicepresident en enkele ministers. “Hij hield ons voor dat Mennonieten hardwerkende agrariërs zijn, wat volgens mij wel waar is. De groep zou niets nodig hebben van de overheid, omdat zij zelf zorg zouden dragen voor land”, vertelt Sewdien.

“Dus nu wordt de overheid

er met de haren bijgesleept om hun doelen te bereiken”

Souverein wilde, aldus de LVV-minister, alleen weten als ze welkom waren in Suriname. “De president gaf aan dat als zij een bijdrage wilden leveren aan de agrarische productie zij welkom zijn, maar niet gelijk met 150 gezinnen, maar met vijftig”, vertelt de bewindsman.

Na die afspraak met de vertegenwoordiger is er een schrijven uitgegaan van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. “En als ze waren gekomen en in alle rust, zoals toen door hen aangegeven, met hun zaken waren begonnen dan was er vandaag niets aan de hand.

Wat er is gaan gebeuren, is dat die meneer Souverein gronden is gaan zoeken en aanvragen”, zegt Sewdien verongelijkt.

Geen advies

De bewindsman stelt dat hij momenteel op zijn bureau zes aanvragen heeft van een bedrijf in een gebied dichtbij Apoera, waarbij er wordt gevraagd dat hij advies geeft. Sewdien zegt dat hij een negatief noch positief advies heeft gegeven, omdat hij bepaalde conclusies heeft kunnen trekken. “Alle aangevraagde gronden zijn net beneden de vijfhonderd hectaren en er is een heel verkavelingsplan. Dat versterkt het vermoeden dat de percelen waren bedoeld om verder te verkopen of door te verhuren aan de mennonieten”, analyseert de minister uit.

Na deze conclusies is er door regeringsautoriteiten “aan de handrem getrokken” omdat het “niet pluis” leek te zijn. “Ik heb in de krant gelezen dat Souverein aangeeft dat de groep nog drie maanden zal wachten op de overheid en anders zal vertrekken. Dus nu wordt de overheid er met de haren bijgesleept om hun doelen te bereiken.”

Eerder ‘problemen’ met Souverein

Sewdien zegt dat hij het “heel jammer” vindt voor de mennonieten, maar dat hij hun niet kwalijk neemt omdat het hun vertegenwoordiger is, die er munt uit wil slaan. “En we hebben nog meer praktijken van deze meneer in het verleden meegemaakt”, klinkt het veelbetekenend.

De minister onthult dat Souverein in het verleden contracten met inheemsen heeft gesloten in het binnenland voor het kweken van ananas. “De overheid, de boeren en de banken zijn er de dupe van geworden. Is geen zuiver volk”, besluit Sewdien. Hij deed zijn uitlatingen tegenover journalisten vóór aanvang van de ministerraadsvergadering.

 

| de ware tijd | Door: Redactie