• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Lula treedt hard op tegen illegale goudwinning en ontbossing

| snc.com | Door: Redactie

President Luiz Inacio Lula da Silva, kortweg Lula, heeft harde maatregelen aangekondigd tegen illegale gouddelvers. “De regering zal een einde maken aan illegale goudwinning, terwijl ook de illegale ontbossing in de Amazone aanpakt zal worden, die onder Bolsonaro tot een hoogtepunt steeg”, zei het staatshoofd zaterdag tijdens een bezoek aan het Yanomami-gebied, het grootste Inheemse reservaat van het land dat grenst aan Venezuela.

Demensen van dit gebied hebben onder het bewind van Bolsonaro veel moeten incasseren, waarbij zelfs kinderen aan de dood werden overgelaten, die stierven aan ondervoeding en andere ziekten veroorzaakt door illegale goudwinning. In vier jaar van Bolsonaro’s presidentschap

stierven 570 Yanomami-kinderen aan geneesbare ziekten, voornamelijk ondervoeding, maar ook malaria, diarree en misvormingen veroorzaakt door kwik dat werd gebruikt door wilde goudzoekers, meldde het Amazon-journalistieke platform Sumauma, onder verwijzing naar gegevens verkregen door een FOIA.

De regering kondigde voedselpakketten aan die zullen worden overgevlogen naar het reservaat waar zo’n 26.000 Yanomamis leven in een regio van regenwoud en tropische savanne. Het reservaat is al tientallen jaren binnengevallen door illegale gouddelvers, maar de invallen vermenigvuldigen zich sinds Bolsonaro in 2018 aantrad en beloofde mijnbouw op eerder beschermde gebieden toe te staan en aan te bieden om wilde mijnbouw te legaliseren.

Er zijn ook tekenen dat de georganiseerde misdaad steeds erger is geworden. Bij recente gewelddadige incidenten hebben mannen op speedboten op de rivieren met automatische wapens geschoten op Inheemse dorpen waarvan de gemeenschappen zich verzetten tegen de binnenkomst van goudzoekers.

Sommige gouddelvers zijn begonnen te vertrekken, uit angst voor handhaving operaties door de Lula-regering, en lijken de grens over te steken naar het naburige Guyana en Suriname, zei Estevao Senra, een onderzoeker bij Instituto Socioambiental, een NGO die de inheemse rechten verdedigt. De regering zal in de komende tijden er alles aan doen om de gezondheidsdiensten te herstellen voor het Yanomami-volk dat was ontmanteld door zijn extreemrechtse voorganger Jair Bolsonaro.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie