• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Lijnbussen blijven in de garages ondanks principeakkoord

| suriname herald | Door: Redactie

Ontevreden bushouders zullen vandaag niet rijden. Hoewel er een principeakkoord is bereikt tussen minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), zijn de bushouders opgeroepen om zich vanmorgen te verzamelen te Ondrobon. “Wij willen geen zoete praatjes, maar zaken zwart op wit zien,” zegt Wendel Willy, een van de ontevreden bushouders in gesprek met D-TV Express. 

De acties beginnen op het moment dat de scholieren van de middelbare scholen met de les beginnen. Het actiemodel komt als een verrassing voor vele ouders die hierop niet hadden gerekend. Nu moeten zij ad

hoc vervoer zoeken om hun kinderen naar school te brengen. “Ze hadden tenminste rekening kunnen houden met de scholieren. Nu moet ik extra en ook nog onverwachts in mijn zak gaan om vervoer te regelen voor mijn kind, terwijl ala sani diri keba,” zegt een boze ouder aan Suriname Herald. 

De PLO-voorman had gisteren een bespreking met de TCT-minister. Er is afgesproken dat partijen vandaag weer bijeenkomen om het akkoord te finaliseren en schriftelijk vast te leggen. Voor Mahadewsing is dit goed nieuws, maar de bushouders kunnen zich echter daarin niet terugvinden. “Voorie doet zijn ding, maar wij gaan door met de acties. Wij gaan niet akkoord met mondelinge zaken,” benadrukt Willy.

Verder zegt Willy dat Mahadewsing hem telefonisch heeft geïnformeerd over het ‘goede nieuws’. Echter is de voorzitter volgens hem niet concreet geweest, want die gaf aan dat 80 procent van de knelpunten zijn gerealiseerd. De bushouders willen onder andere weten hoe het zit met de oliecompensatie, de hoge prijzen voor onderdelen en de schorsing van chauffeurs. 

Geen tariefverhoging
Voor nu komt er ook geen tariefverhoging, zegt de PLO-voorman. Toen de koers SRD 7 was, is er een akkoord bereikt met TCT en een dag later werd de koers SRD 12. Het principeakkoord dat nu met TCT is bereikt, houdt volgens Mahadewsing in dat de bushouders hun compensatie zullen ontvangen op basis van de berekeningen die zijn gemaakt door de PLO en deskundigen van TCT. De PLO-voorzitter zegt wel dat de tariefverhoging niet van de baan is. De calculaties hierover zijn ook al ingediend bij de deskundigen die de nieuwe tarieven moeten voorbereiden.

Ten aanzien van het mondelinge akkoord waar de trekkersgroep geen geloof in heeft, zegt Mahadewsing dat deze werkwijze normaal is. In ieder geval is hij optimistisch en verzekert dat het goed komt, aangezien de PLO redelijk is geweest naar de regering toe. De TCT-minister zal volgens Mahadewsing het akkoord dinsdag aanbieden aan de minister van Financiën en Planning ad-interim.

Hoewel Willy weet dat de gemeenschap een tariefaanpassing niet zal kunnen dragen, zegt hij dat het probleem van de bushouders groot blijft. De regering zou naar andere modellen moeten uitkijken om de groep tegemoet te komen, vindt hij. 

Prijsstijgingen
De compensatie die de bushouders zullen ontvangen is volgens hem geld dat zij hebben voorgeschoten. Er is 7,5 maand op dit geld gewacht. Het stoort de bushouders dat de situatie niet is veranderd. Ook zij worden geconfronteerd met de enorme prijsstijgingen als gevolg van de alsmaar stijgende wisselkoersen. “Ook wij hebben gezinnen die wij moeten verzorgen. Wij betalen ook de nutsvoorzieningen en worden geconfronteerd met hoge prijzen voor onderdelen, waarvoor contant moet worden betaald.” 

Verder willen de bushouders weten wat er zal gebeuren met de illegale bussen die rijden, de nieuwe vergunningen die worden verstrekt op drukke routes, hoe invoerrechten vrij onderdelen aanschaffen, hoe korting op diesel te krijgen. De bal is bij de regering, zegt Willy. Hij vraagt de gemeenschap om niet boos te worden op de bushouders. Het is niet duidelijk hoe het actiemodel eruitziet.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie