• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Bondsvoorzitter Marciano Hellings en de algemeen directeur van de EBS, Leo Brunswijk, tussen de werkers na het bereikte akkoord. Er is vrede gesloten met elkaar. (Foto's: René Gompers)

Licht bij EBS in volle sterkte aangegaan; rust teruggekeerd

| starnieuws | Door: Redactie

Rust, vrede en hoop zijn na een maand teruggekeerd bij de Energie Bedrijven Suriname. De onenigheden zijn onder leiding van waarnemend president Ronnie Brunswijk vandaag omgezet in vrede. "De koning heeft gesproken en wij moeten luisteren", zei algemeen directeur Leo Brunswijk. Nadat vakbondsleider Marciano Hellings nogmaals 'sorry' heeft gezegd, was het de beurt van de CEO. "Sorry na wan wortu mi no sabi", zong hij, maar hij bood ook zijn verontschuldigingen aan.

Hellings is per direct in ere hersteld. Het ontslag en op non-actief stellen zijn teruggedraaid. De OWOS heeft ook teruggenomen dat het vertrouwen is opgezegd in de directie

van de EBS. De cao-onderhandelingen beginnen binnen een week.

Verder zal er werk gemaakt worden van een betere loonstructuur bij het staatsbedrijf. Het bestuur, de leden en de Unie van Assertieve Vakbonden, die de strijd vandaag overgenomen had, zijn tevreden met het resultaat.

Bondsvoorzitter Marciano Hellings vraagt goedkeuring aan de leden.
Bondsvoorzitter Marciano Hellings vraagt goedkeuring aan de leden.

Leo Brunswijk deelde mee dat de koning heeft gesproken maar ook zijn moeder. Zij heeft benadrukt dat het probleem opgelost moet worden en de rust moet terugkeren. "Ja ma", heeft de EBS-directeur geantwoord. Dit is gisteren gebeurd in

Moengo. De moeder van de Brunswijks heeft ook met Hellings in Moengo over deze kwestie gesproken. De waarnemend president had de bondsvoorzitter uitgenodigd op zijn kantoor in Moengo, waar de zaak is besproken om te komen tot een oplossing, die vandaag is bereikt, nadat ook de directie is gehoord.
De leden gaan akkoord met de bereikte oplossing.
De leden gaan akkoord met de bereikte oplossing.

Hellings deelde mee dat hij niet alleen met waarnemend president Brunswijk in Moengo heeft gesproken, maar hij was in het weekend ook op het kantoor thuis bij president Chan Santokhi aan de Rooslaan in Lelydorp.

Hij benadrukte dat de aandeelhouder heeft geïntervenieerd om tot een oplossing te komen omdat de bond en de directie elkaar niet konden vinden. De aandeelhouder had beloofd dat het probleem binnen een week opgelost moest worden, wat ook is gebeurd.

Waarnemend president Brunswijk heeft benadrukt dat er hard gewerkt moet worden. Iedereen moet zich morgen weer aanmelden op de werkplek. De leden van de OWOS zijn het daar volkomen mee eens. Hellings zegde toe dat gelijk aan de slag zal worden gegaan om alle zaken die zijn blijven liggen aan te pakken.

Hij heeft ook zich verontschuldigd naar de samenleving die ook gedupeerd is door de gang van zaken. In een vriendschappelijke sfeer is de actie beëindigd ten overstaan van 'de koning'.

| starnieuws | Door: Redactie