Kritische analyse rapportage Newmont volgende stap
| dagblad suriname | Door: Redactie
Het bedrijf Newmont heeft met het publiek zijn “Duurzaamheidsrapport 2023” en “Belastingen en Royalties” rapport gedeeld. De onderwerpen in het rapport van dit jaar gaan onder andere over bestuur. Daarbij worden de bedrijfsintegriteit en compliance besproken en ook ondernemingsbestuur, risicomanagement en verantwoorde inkoop. Interessant is het onderdeel ‘Sociaal’ waar de gezondheid, veiligheid en beveiliging, mensenrechten (inclusief inheemse volkeren), sociale acceptatie (inclusief gemeenschapsrelaties) en mensen en cultuur worden besproken.
Heel belangrijk is het hoofdstuk ‘Milieu’. Daar gaat het om klimaatverandering, beheer van residuen, waterbeheer, biodiversiteit, ‘sluiting en terugwinning’ en materiaalmanagement. Een vierde hoofdstuk betreft de economie. Hier gaat de informatie over het
Het bedrijf zegt dat het rapport dit jaar aansluit bij toonaangevende normen en richtlijnen voor duurzaamheidsrapportage. Newmont geeft aan dat het Surinaamse team (in het bedrijf) er actief mee bezig is met overheidsfunctionarissen en andere belangrijke belanghebbenden. Dit doen ze bijvoorbeeld door te praten over voorgestelde wetgeving waarbij men doelt op de wet over de rechten van de inheemse en tribale volken die in DNA is.
Newmont ondersteunt de algemene beginselen van de wet zoals die de rechten van inheemse volkeren in Suriname zal verbeteren,
Veiligheid is een van de kernactiviteiten van Newmont naar een werkplek zonder dodelijke ongelukken, verwondingen en ziekten.
In het rapport staat vermeld dat kleinschalige mijnbouw rond de site, vooral in de buurt van het Esperance-project aan de grens met Frans-Guyana in opkomst is. De stijging valt samen met een toename van het aantal criminele activiteiten en gewelddadige ontmoetingen met de lokale politie. Het bedrijf zegt nauw samen te werken met de overheid en werkgevers, het Surinaams leger en politie om het risico te minimaliseren. Ondanks de uitdagingen blijft de Merian-mijn belangrijk. Er is een bufferzonesysteem ingebouwd en dat blijft effectief. Newmont wil een ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw (ASM) programma implementeren in samenwerking met een collectief van Pamaka ASM-mijnwerkers. Als onderdeel van dat programma is een kleinschalige mijnbouwzone ingesteld. Ongeautoriseerde (illegale) mijnwerkers zullen binnen de kleinschalige mijnbouwzone worden gedetecteerd, en zullen onmiddellijk worden afgevoerd met hulp van de politie.
In het gezamenlijk rapport dat alle sites in de wereld omvat is er meer algemene informatie. Deze rapporten moeten door vakbonden en mensenrechten- en milieuorganisaties maar ook economen, kritisch worden beoordeeld. Dat is nooit gebeurd in Suriname, omdat er nauwelijks een maatschappelijk middenveld is en het kader ontbreekt om deze kritische analyses te doen. Ook binnen de regering is er geen kader om deze technische analyses te doen. We hebben bij het vertrek van Suralco geleerd uit een aantal mistakes en een verwaarloosde of zelfs non-existente controle vanuit onze kant.
Newmont Corporation is een Amerikaans goudmijnbedrijf met de hoofdvestiging in Greenwood Village, Colorado. Het werd in 1921 opgericht. Newmont Mining is een grote producent van goud en bijproducten. In 2021 was de totale goudproductie zo’n 6 miljoen ounces en behaalde het een omzet van ruim 12 miljard dollar. Het aandeel van de goudverkopen in de totale omzet is meer dan 85%.
Het bedrijf bezit goudmijnen in Colorado, Nevada, Ontario, Quebec, Mexico, de Dominicaanse Republiek, Australië, Ghana, Argentinië, Peru en dus ook in Suriname. Naast goud ontgint Newmont Mining koper, zilver, zink en lood.
Surgold of voluit Suriname Gold Company is een project van Newmont Mining en de Surinaamse Staat om goudvelden op zo’n 60 kilometer ten zuiden van Moengo in ontwikkeling te brengen. De mijn staat bekend als Merian-goudmijn en de productie startte in oktober 2016. Na vele jaren van onderzoek besloot Newmont Mining in juli 2014 het goud te gaan winnen bij Moengo in het oosten van Suriname. Een aparte onderneming werd hiervoor opgezet, Surgold, waarin de Staat indirect een belang heeft genomen. Het staatsbedrijf Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. neemt als stille vennoot voor 25% deel in alle kosten en opbrengsten. In november 2014 betaalde Staatsolie US$ 83 miljoen aan Surgold. Dit is haar 25% aandeel in de voorbereidingskosten die Surgold heeft gemaakt van 2004 tot en met augustus 2014. Na deze transactie is de Merian-goudmijn voor 75% in handen van Newmont Suriname, die voorheen bekend stond als Suriname Gold Company. Newmont Suriname is voor 100% in handen van Newmont Mining Corporation. De overige 25% van de aandelen is in handen van Staatsolie Maatschappij Suriname.
De uitdaging is nu aan de economen, de milieudeskundigen, de vakbonden en de overige leden van het maatschappelijk middenveld om een kritische analyse te plegen.
| dagblad suriname | Door: Redactie