• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kostprijs stroom kan wel lager, zegt Ameerali

| dagblad suriname | Door: Redactie

De kostprijs van stroom kan wel lager, vindt het technisch team van de vakbeweging die de besprekingen voert met de deskundigen van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) over de hoogte van de stroomtarieven. Robert Ameerali die deel uitmaakt van het technisch team van de vakbeweging reageert hiermee op uitspraken van minister Davind Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vorige week.

De bewindsman zei dat de aannames waar de vakbeweging van uitgaat en die leiden tot een lagere kostprijs van stroom, niet realistisch zijn. Zo zei de minister dat de vakbeweging uitgaat van een wereldmarktprijs van olie van USD 90 per vat, terwijl

de huidige prijs momenteel reeds boven de USD 100 ligt. Dat is onzin, zegt Ameerali die zegt niet snappen van waar de NH-minister met die wetenschap komt.

De WTI prijs van olie ligt momenteel rond het gemiddelde van USD 74,29 per vat. Het technisch team van de vakbeweging heeft gecalculeerd dat de kostprijs van stroom SRD 1,46 per kWu lager moet dan de huidige kostprijs van SRD 4,86 per kWu welke momenteel door de EBS wordt gehanteerd bij de vaststelling van de verhoogde stroomtarieven.

De vakbeweging gaat voor wat betreft de wisselkoers uit van SRD 31 voor de US-dollar. Volgens Ameerali is

dat de koers die de Centrale Bank op 6 mei noteerde, en dat de kostprijsberekeningen die toen zijn gemaakt daarop zijn gebaseerd.

Een andere belangrijke hoofdfactor voor de kostprijsberekening van stroom zijn de kosten van geleverde stroom vanuit Afobaka (hydro energie) en die vanuit de stroomcentrales van EBS aan de Saramaccastraat en die van SPCS te Tout Lui Faut. Ameeral toont met cijfers onderbouwd waar Staatsolie oneigenlijk te hoge kosten in rekening brengt.

Voor olieleveranties voor de opwekking van thermische energie worden onterecht hoge toeslagen in rekening gebracht, waaronder storage- en handlingskosten. Ameeral zegt dat de minister onterecht de indruk wil wekken dat het technisch team van de vakbeweging vindt dat staatsolie onder de wereldmarktprijs haar producten moet verkopen. Dat is het niet. Wat wij zeggen is dat er geen oneigenlijke kosten in rekening gebracht moeten worden. De bevolking wil een eerlijke prijs voor stroom betalen, aldus Ameerali.

 

| dagblad suriname | Door: Redactie