Koers omhoog door exogene factoren en speculatie
| sun.sr | Door: Redactie
De wisselkoers van de vreemde valuta in Suriname gaat omhoog door de plotselinge grote vraag en daaropvolgend de onzekerheden en speculaties. “Financieel economisch bekeken mag de koers niet omhoog. Er zijn exogene factoren die maken dat de koers overnight omhoog gaat”, zei de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, vanmiddag op een persconferentie. Hij zat aan samen met zijn directieteam bestaande uit Harry Dorinie, Danielle Wondel, Rakesh Adhin en Sanjay Gaurisankar.
De governor haalde een voorbeeld aan van een grote oliemaatschappij, die door de oorlog in Oekraïne nu meer moet betalen aan de leverancier in het buitenland.
Volgens hem wordt de koers nog steeds bepaald door vraag en aanbod. Doordat de koers is gestegen door de grote vraag, is eenieder die
Roemer vindt het jammer dat de koers op 25 en hoger stond. Hij zei dat de Open Markt Operaties (OMO), een van de maatregelen is die de CBvS heeft getroffen om de koers te beheersen. Op de vraag of dat gewerkt heeft, want de koers stijgt toch, had hij als antwoord: ‘Je kan je ook afvragen wat er was gebeurd als er geen OMO was. Misschien was de koers veel hoger dan nu’.
Directielid Adhin ging in op de stelling in de gemeenschap dat ondanks banken een overschot hebben aan US-dollars, er geen vreemde valuta te vinden is. “Het geld op de banken is van cliënten die hun rekeningen aanvullen. Het is geen geld van de bank dat ze kunnen verkopen. De banken hebben het geld niet gekocht van een exporteur. Het zijn geen vrije deviezen, maar het is geld van de rekeninghouder”, zei Adhin.
Een van de grote oorzaken van het tekort aan valuta is dat het vreemd geld dat verdiend wordt, niet terugvloeit naar de markt. “Er wordt heel veel gekocht, maar niet verkocht. Men speculeert en wacht tot een depreciatie komt, om zo het geld met grote winsten te verkopen. Daarom hebben we de Deviezencommissie geadviseerd om de retentieregeling in te voeren. Zo zijn goudexporteurs nu verplicht om 35% van hun verdiende deviezen te verkopen aan banken.
Onze kleinschalige goudsector exporteert alleen ruim US$ 800 miljoen. 35% daarvan is wel een degelijk bedrag”, zei de governor. Volgens Roemer is de CBvS ook bezig met een bedrijf om cash in giraal om te zetten. “Wij hebben als Bank dat ook deels gedaan door cash geld in het buitenland te giraliseren, om zo importeurs de gelegenheid te geven om hun betalingen te doen.”
Harry Dorinie, belast met de OMO, legde de situatie in nog makkelijkere woorden uit. Volgens hem wordt de koersstijging niet door de economie ondersteund. “Onze betalingsbalans toont juist een overschot aan. De totale exporten zijn meer dan de totale importen. We kunnen alle importen financieren en dan nog valuta overhouden op onze balans. Het probleem is dat het geld niet circuleert. De vreemde valuta blijft ergens steken, waardoor er een tekort ontstaat op de vrije markt. Los van bedrijven, zijn er ook veel huishoudens die valuta opkopen. Er zijn bedrijven die US-dollars opkopen, zonder dat ze dat op dat moment nodig hebben.
Ze willen zich indekken bij een eventuele koersstijging”, gaf Dorinie enkele voorbeelden aan. Volgens hem kon de CBvS vroeger interveniëren, maar door de IMF-deal kan dat nu alleen onder bijzondere omstandigheden. Door de OMO heeft de koers zich sinds juni 2021 tot en met april 2022 netjes gedragen. “We waren op het juiste pad, maar op een gegeven moment was er teveel chartaal geld in circulatie. We hebben ook een grote informele sector, waar veel cash geld in de omloop is. Daarop hebben we geen grip. Alleen als er weer vertrouwen is in de CBvS, kunnen we overgaan tot herstel”, zei hij. Volgens Dorinie hoeft de koers niet te droppen, als er voldoende US-dollars in omloop komen. “Kijk naar Guyana. Ze hebben honderden miljoenen verdiend door olie dit jaar, maar de koers daar is niet gedropt.”
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| sun.sr | Door: Redactie