KLM stopt met vliegen op Kiev, kabinet roept Nederlanders op weg te gaan
| nos.nl | Door: Redactie
Het kabinet roept Nederlanders in Oekraïne op het land zo snel mogelijk te verlaten. Het reisadvies is op rood gezet, wat betekent dat mensen wordt afgeraden om nog naar Oekraïne toe te gaan omdat het te gevaarlijk is.
Luchtvaartmaatschappij KLM stopt per direct met vliegen op Oekraïne. Ook de eerstvolgende vlucht, die vannacht gepland stond, wordt geschrapt. Normaal gesproken vliegt KLM twee keer per dag naar Kiev. Er wordt ook niet meer gevlogen over het luchtruim van Oekraïne.
Een woordvoerder van KLM zegt dat klanten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten zijn voor verder advies.
Eigen verantwoordelijkheid
Dat ministerie zegt dat het
Hoeveel Nederlanders er op dit moment zijn, weet de woordvoerder niet. "We roepen op om je te melden." De mensen die er nog zijn, hebben waarschijnlijk sterke banden met het land, denkt het ministerie. "Die zijn misschien getrouwd met iemand uit Oekraïne of wonen en werken er vast. Die zullen hun eigen afweging maken."
De woordvoerder benadrukt dat de
KLM is niet de enige die vanuit Nederland op Oekraïne vliegt. Zo vliegt budgetmaatschappij WizzAir vanaf Eindhoven meerdere keren per week naar de West-Oekraïense stad Lviv. Ukrainian Airlines vliegt meerdere keren per week vanaf Schiphol naar Kiev.
Situatie verslechterd
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring over het aangescherpte reisadvies weten: "De veiligheidssituatie was al zorgelijk, en is de afgelopen dagen steeds verder verslechterd", laat minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten in een verklaring. "In overleg met de verschillende bondgenoten neem ik nu deze stap en roep alle Nederlanders op Oekraïne te verlaten."
Wat er concreet is veranderd, laat Hoekstra in het midden. In een toelichting aan journalisten zei Hoekstra: "We wegen elke nieuwe informatie die we krijgen en kijken wat verstandig is. En nu is het verstandig om deze stap te zetten", doelde hij op de oproep om Oekraïne te verlaten.
Noodvisa en laissez-passers
Ook het meeste ambassadepersoneel zal Oekraïne verlaten. Er blijft een minimale bezetting aanwezig. Vanuit het trefpunt in Lviv kan de ambassade noodhulp bieden, zoals noodvisa en laissez-passers. "Maar", zo zegt Hoekstra, "het blijft in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de Nederlanders zelf om het land te verlaten. Neem dit heel serieus."
Hij roept ook mensen op die vrienden en familie in Oekraïne hebben om contact te leggen. "Zeg tegen vrienden en familie om dit serieus te nemen."
'Aanval vanuit drie fronten'
Eerder vandaag riepen onder meer België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk inwoners op om het land te verlaten. De Verenigde Staten vragen al het niet-essentiële ambassadepersoneel het land te verlaten. Aan burgers was al gevraagd te vertrekken.
De Belgische premier De Croo zegt dat de ontvangen waarschuwingen "zeer verontrustend" zijn. "De melding die we kregen, duidt erop dat een grote aanval vanuit drie fronten nu mogelijk is."
De vrees voor een Russische invasie in Oekraïne is de afgelopen dagen toegenomen. De Amerikaanse topveiligheidsadviseur Jake Sullivan zei gisteravond dat een Russische inval binnen enkele dagen kan plaatsvinden. Uit "de nieuwste informatie van de inlichtingendiensten" zou blijken dat een invasie sneller kan gebeuren dan eerder werd verwacht. Sullivan leverde geen bewijs om zijn bewering te onderbouwen.
De Oekraïense regering heeft alle burgers opgeroepen kalm te blijven. In een verklaring schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de strijdkrachten "iedere aanval" zullen afslaan. "Het is nu belangrijk om verenigd te zijn en geen paniek te zaaien."
Topoverleg
Later vandaag vindt er opnieuw overleg plaats tussen de Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden. Ze spreken elkaar telefonisch.
De Russische minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) heeft met zijn Amerikaanse collega Blinken gesproken. Na afloop liet Lavrov weten dat hij duidelijk heeft gemaakt dat de vrees voor een Russische invasie slechts een 'propagandacampagne' van het Westen is. Ook hekelt Lavrov het feit dat de VS niet ingaat op de Russische eisen, zoals terugtrekking van NAVO-troepen uit Centraal- en Oost-Europa.
| nos.nl | Door: Redactie