KennisKring Webinar "IMF en maatregelen voor financieel-economisch herstel" 07 Mei 2021
| sun.sr | Door: Redactie
Kenniskring heeft op vrijdag 07 mei een virtuele lezing gehouden met als thema: ‘IMF en maatregelen voor financieel-economisch herstel’. De gastsprekers waren: Marten Schalkwijk, coördinator van het Herstelplan 2020-2022, Hans Moison, registeraccountant en Anand Biharie, bedrijfseconoom. Schalkwijk benadrukte dat het Herstelplan met of zonder het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitgevoerd zal moeten worden om de economie van Suriname te herstellen. Hij zei dat zonder het IMF het wel kan, maar dat het dan veel langer zal duren. Dit, vanwege het enorme schuldenvraagstuk dat knelt.
Schalkwijk gaf in een presentatie aan dat het Herstelplan als doel heeft om de economie weer op
De coördinator zei dat de eigen inkomsten van de overheid voor 2021 beraamd zijn op SRD 13,6 miljard en de reguliere uitgaven SRD 14,5 miljard en nog een 11,5 miljard aan rente en schuldaflossingen. Hij zei dat er een tekort is van SRD 12 miljard. Schalkwijk legde uit dat de regering met bezuinigen en extra inkomsten ook niet uitkomt, omdat
Schalkwijk gaf aan dat de schuldeisers geëist hebben dat Suriname eerst een overeenkomst sluit met het IMF om aan tafel te kunnen om te praten over schuldherschikking. Vanaf 2020 zijn schuldeisers aangeschreven dat Suriname zijn schulden niet kan betalen. Een overeenkomst met het IMF levert Suriname: US-dollar 690 miljoen aan betalingssteun en US-dollar 525 miljoen begrotings- en beleidssteun en helpt met expertise op diverse gebieden waaronder het financieel systeem en beteugelen van de inflatie.
Prior actions die nu genomen moeten worden door Suriname, alvorens de IMF Executive Board de overeenkomst definitief goedkeurt zijn een gewijzigde begroting bij DNA, CBvS en ministerie van Financiën overeenkomen tot het uiterst minimum te beperken van monetaire financiering en flexibel maken van de wisselkoers.
Schalkwijk merkte op dat er paniek wordt gezaaid met betrekking tot de wisselkoers. Hij legde uit dat het inderdaad zo zou zijn dat met het oude beleid de koers van het jaar SRD 52 zou zijn met een inflatie van 91%. Volgens hem zal de koers met het Herstelplan beteugeld worden en de inflatie rond de 26% komen te staan.
Moison gaf aan dat vertrouwen van het volk belangrijk is bij het uitvoeren van het Herstelplan. Hij zei dat het volk een moeilijke periode te wachten staat. De regering moet zich daarom volgens hem onthouden van privileges en het accommoderen van familie en vrienden.
Volgens Biharie zal het Herstelplan matig tot geen succes hebben. Hij merkte op dat in het plan niets wordt gezegd over het minimumloon en minimumuurloon. Volgens zijn berekening zou het minimumloon van het jaar SRD 2.999 moeten zijn. Verder is de AOV onvoldoende, is er gebrek aan deskundigheid, transparantie en geloofwaardigheid en er zijn zwakke instituten.
| sun.sr | Door: Redactie