• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KEITH ROWLEY: “REGIO NIET VOORBEREID OP OLIERAMP”

| united news | Door: Redactie

Foto: Vooral op Tobago hadden schoonmaakploegen de handen vol om de gelekte olie uit de Gulfstream op te ruimen. | Beeld: Trinidad Express | Auteur: Armand Snijders.

Er moet een regionaal noodplan voor olielekkages op zee klaarliggen voor de Caricom, de premier van Trinidad en Tobago, vindt het absolute noodzaak dat zo’n plan er komt, gezien de groeiende activiteiten op oliegebied in de regio, met name in Guyana en Suriname.

De recente ramp met een met olie gevulde boot bij Tobago heeft aangetoond hoe kwetsbaar de regio is. Rowley en de inwoners van de eilandstaat werden onlangs met de neus op de

harde feiten gedrukt toen op 7 februari van dit jaar de Gulfstream – die werd voorgetrokken door de sleepboot Solo Creed – voor de kust van het toeristeneiland Tobago kapseisde en zonk.

Uit de gezonken Gulfstream stroomde minstens 54.000 vaten olie, die de stranden van Tobago ernstige schade toebrachten. Ook verschillende andere eilanden in de Caribische zee werden in de dagen en weken na de ramp geconfronteerd met vervuiling, waaronder Grenada, Bonaire en zelfs Aruba. De gelekte olie bereikte zelfs de Venezolaanse kust.

Maar doordat de autoriteiten van die landen bijtijds waren gewaarschuwd, konden maatregelen genomen worden waardoor de schade beperkt bleef.

Trinidad en Tobago heeft volgens minister Stuart Young van Energie echter flink in de buidel moeten tasten. “De exacte omvang van de schade moet nog worden vastgesteld, wel is duidelijk dat enkele mangrovebossen onherstelbaar zijn beschadigd. Ook zijn de gevolgen voor de toerisme- en visserijsector ingrijpend”, zo zei hij onlangs.

Vooralsnog krijgt het land ter compensatie minimaal twintig miljoen euro via het Internationale Fonds ter Compensatie van Olievervuiling (IOPCF). Dat is een geluk bij een ongeluk, want het is vooralsnog nog steeds een mysterie wie de eigenaren zijn van de schepen die de olievervuiling hebben veroorzaakt. De sleepboot Solo Creed werd na een intensieve speurtocht – die ruim drie maanden heeft geduurd – vorige maand wel gevonden in het ruim negenduizend kilometer verderop gelegen Angola. Maar daarmee is de verantwoordelijke voor de olieramp nog niet achterhaald. Maar minister Young zegt goede hoop te hebben zij uiteindelijk “hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de mensen op het eiland moeten compenseren voor de geleden schade”, zo waarschuwde hij.

De definitieve schade op Tobago is nog altijd niet precies te overzien. Vast staat in ieder geval wel dat de toerismesector, waar het eiland voor een belangrijk deel afhankelijk is, de gevolgen nog tijden zal voelen. Ook de lokale vissers zijn zwaar getroffen. En vorige week werd bekend dat uit het wrak opnieuw olie lekt. Dat wordt zo goed en kwaad als het kan opgevangen, maar het zal nog weken duren voordat alle olie is verwijderd.

De regio bleek volgens Rowley niet voorbereid te zijn op een dergelijke vorm van milieuvervuiling. “Het incident in Tobago moet als een leermoment dienen voor de regio en de wereld. Een regionaal noodplan is daarom bijzonder verstandig en Trinidad en Tobago zal dat ondersteunen. In feite zal de regio naar ons kijken om een belangrijke rol te spelen”, aldus Rowley.

De Caricom heeft er dus dringend behoefte aan, vooral gezien de ontwikkelingen in Guyana en Suriname. Immers, de oliewinning brengt extra risico’s met zich mee. Rowley: “Het is daarom van belang dat we ons bewust zijn van de veiligheid en ons gezond verstand gebruiken in de omgang met dergelijke situaties. Zodat we weten hoe we moeten reageren op de groeiende activiteit in de offshore olie-industrie van Guyana en Suriname en voorbereid zijn op met Tobago vergelijkbare incidenten in de toekomst.”

De conservatiegroep Fishermen and Friends of the Sea in Guyana heeft onlangs haar bezorgdheid geuit over de ontwikkelingen in dat land, dat één van ‘s werelds belangrijkste olieprocenten zou kunnen worden. De groep roept op tot een bijeenkomst van Caricom om een regionaal noodplan op te stellen. Rowley hebben ze in ieder geval aan hun zijde. Hij is voornemens om de veiligheidskwestie op zee binnenkort binnen Caricom-verband aan te kaarten in de hoop bijval voor een noodplan te krijgen.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: ROEP NAAR REGIONAAL NOODPLAN CARICOM VOOR OLIELEKKAGES STEEDS LUIDER

| united news | Door: Redactie