• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Karg: Visserijsector bezorgd over blacklisting door EU

| starnieuws | Door: Redactie

Udo Karg, voorzitter van de Suriname Seafood Associatie.

Udo Karg, voorzitter van de Suriname Seafood Associatie tevens CEO van SUVVEB NV is bezorgd over mogelijke blacklisting van de visserijsector door de Europese Unie (EU). Hij deelt de kritiek van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) over de lakse houding van de regering waarbij een exportverbod van vis naar de EU

wordt geriskeerd. De aanpak van deze kwestie laat te lang op zich wachten en de gevolgen zijn enorm als er maatregelen komen. "Geblacklist worden door de EU staat bijna gelijk aan het uitspreken van 'een vloek' over ons land, wij lopen daardoor het gevaar worldwide als 'untouchable' te worden behandeld", zegt Karg om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De sector heeft meerdere malen de zaak over het illegaal vissen door Guyanese vissers, al dan niet met een Surinaamse vergunning, in de Franse wateren aangekaart. Deze kwestie is ook aan de orde gesteld bij de Franse ambassade. De visserijsector vraagt zich

af waarom Suriname is aangeklaagd, terwijl meerdere keren is aangetoond dat de grote boosdoeners uit Guyana komen.

Karg merkt op dat de Fransen een vrij agressief beleid voerden als illegale boten in hun territoriale wateren bezig waren. Afgevraagd wordt waarom er een andere houding wordt aangenomen tegen Guyanese vissers die illegaal bezig zijn. Voorheen werden boten waarmee illegaal werd gevist in brand gestoken of in stukken gezaagd. Nu worden de boten weer teruggegeven. Deze worden weer ingezet en men is weer illegaal bezig, deze keer met gestolen netten van legale vissers voor de kust van Galibi.

Op dit moment is er een internationale trend van daling in visverkopen voornamelijk veroorzaakt door subsidies van de Chinese overheid en de niet goed doordachte maatregelen vanuit de Surinaamse overheid, zegt Karg. Het grootste gedeelte van de export uit Suriname gaat naar de Caricom (Jamaica het meest). Ongeveer 20 tot 30% gaat naar de EU. "Dit kan binnen de kortste keren weer stijgen tussen de 35 en 40%. Zo zit de internationale vismarkt nou in elkaar".

De issue van blacklisting door de EU is niet zo zeer de 'EU markt' maar het heeft een internationaal effect. "Voorkomen op de 'EU lijst' van landen heeft een grotere meerwaarde dan welke ISO certificering dan ook! Het omgekeerde is dan ook even hard!", merkt Karg op. Een blacklisting zou ertoe kunnen leiden dat er niet veel meer overblijft van de Surinaamse vissector en daarmee ook de US$ 40 miljoen aan deviezen die ze jaarlijks voor de Surinaamse economie genereert. Bijkans 8.000 gezinnen zijn direct afhankelijk van de sector met en spin-off effect naar 63.000 personen (luchtvracht, zeevracht, brandstof etc).

Er moet richting de EU worden aangetoond wat de Surinaamse overheid en de sector hiertegen doen. Suriname is nog het enige overgebleven Caricomland dat nagenoeg alle visproducten (behalve gerookte vis) mag exporteren naar de EU. Er worden wel voorbereidingen getroffen voor gezamenlijke patrouilles van Suriname en Frans-Guyana.

| starnieuws | Door: Redactie