• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

’Kabinet zet streep door meivakantie in buitenland’

| telegraaf.nl | Door: Redactie

Het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld loopt tot half april. Dat wordt sowieso met twee weken verlengd, bezweren betrokkenen. Tot nu toe reikten reisadviezen van het kabinet echter altijd over de vakanties heen. De meivakanties lopen tot en met 9 mei.

Bij de persconferentie van 8 maart beloofde premier Rutte dinsdag 23 maart te komen met een apart reisadvies voor de meivakantie. „Hopelijk kunnen we dan ook al iets zeggen over de zomervakantie. Want laten we eerlijk zijn: daar snakken we allemaal naar, naar er even tussenuit, even een andere omgeving, even een andere cultuur. Laten we hopen dat

er tegen die tijd ook op dit punt weer iets meer kan.”

Code oranje

Voor de meivakantie is dat vooruitzicht er niet. Dat betekent dat alle landen de kleurcode oranje houden, wat wil zeggen dat het advies geldt alleen noodzakelijke reizen te maken. Vakanties horen daar niet bij. Een negatief reisadvies maakt een vakantie in het buitenland nog niet verboden; het blijft immers een advies. Wel hebben de adviezen meestal gevolgen voor de reisverzekering.

Voor de zomervakantie is het perspectief aanmerkelijk zonniger. Begin juni zijn volgens het huidige schema al zo’n 11 miljoen mensen gevaccineerd. Een maand later hebben alle volwassen Nederlanders die

dat willen al minstens één prik gehad. Volgens deze verwachtingen zou het kabinet vanaf half mei serieus kunnen gaan versoepelen.

Perspectief

Naar verwachting zullen Rutte en coronaminister De Jonge tijdens de persconferentie het perspectief op die versoepelingen proberen te schetsen. Meer dan met voorpret vooruitkijken kunnen de bewindsmannen niet bieden. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames ligt daarvoor nog te hoog, zo stelde het kabinet zondag in het Catshuis al vast.

Avondklok mogelijk naar tien uur

Dat betekent dat de beperkingen voor detailhandel, horeca en het hoger onderwijs voorlopig van kracht blijven en dat de avondklok voorlopig van kracht blijft. Wel is het is het een optie om de spertijd ’mee te laten bewegen’ met de zomertijd. Dat zou betekenen dat de avondklok vanaf maandag niet om negen uur ’s avonds ingaat, maar om tien uur. Andere optie die minister Grapperhaus (Justitie) uitwerkt, is een ’nachtklok’. Bovendien wordt van de CDA-minister verwacht dat hij binnenkort een einddatum noemt waarop de avondklok definitief de prullenbak in gaat.

| telegraaf.nl | Door: Redactie