• woensdag 06 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Internationale Archieven Week 2024 in aantocht

| starnieuws | Door: Redactie

Het Nationaal Archief Suriname houdt van 10 tot 14 juni verschillende activiteiten rond de 'Internationale Archieven Week'.

"Archivarissen zijn nodig voor transparantie van goed bestuur. Tegelijkertijd zijn we ook nodig om de documentatie van cultureel erfgoed niet alleen te preserveren en conserveren, maar ook toegankelijk te maken voor het publiek. Dat zijn allemaal redenen waarom we de Internationale Archievendag gedenken."
Dit zegt Rita Tjien Fooh, nationale archivaris van Suriname en directeur van het Nationaal Archief Suriname (NAS). Om aandacht te schenken aan het archiefwezen wordt elk jaar in de maand juni de  Internationale Archieven Week gehouden. Ook dit jaar organiseert het
NAS activiteiten in deze week.

'De leden van de International Council on Archives (ICA) wilden een dag hebben waarop het belang van de archieven benadrukt wordt en het beroep van archivaris wordt gewaardeerd. De Internationale Archieven Week is in 2007 ingesteld door de ICA. Aanvankelijk besloten de leden om op 9 juni, de oprichtingsdatum van de ICA in 1948,

de Internationale Archievendag te vieren. Dit om aandacht te vragen voor het belang van archieven.’

De ICA is opgericht onder auspiciën van UNESCO, omdat er destijds geen organisatie bestond die zich specifiek richtte op archieven, in tegenstelling tot het bibliotheekwezen. Later besloten de leden om niet alleen een dag, maar een hele week te wijden aan het onderstrepen van het belang van archieven en de rol van archivarissen. De nationale archivaris van Suriname bekleedt een van de hoge posities van de ICA; zij is in 2023 gekozen tot voorzitter van het Forum of National Archivist.

"Omdat 9 juni dit jaar op een zondag valt, hebben we besloten om vanaf maandag 10 juni tot vrijdag 14 juni verschillende activiteiten te organiseren rond de archieven," zegt Tjien Fooh. "Sinds de uitbraak van Covid-19 in 2020 hebben we de Internationale Archieven Week niet meer kunnen herdenken. Dit jaar willen we daarom extra uitpakken. We organiseren een open dag, waarbij de samenleving uitgenodigd wordt om binnen te stappen en een rondleiding te krijgen door het gebouw, van de studiezaal tot het depot waar archieven en documenten worden opgeslagen." 

Bezoekers kunnen zien hoe archieven worden gerestaureerd en gedigitaliseerd. Het thema is cyber archives en de focus is hoe de digitale technologie gebruikt kan worden ten goede van de ontwikkeling van de samenleving en ook om archieven beschikbaar te stellen en de samenleving te informeren over hun geschiedenis en afkomst. Verder wordt ook belicht hoe door digitale technologie het informatiebeheer kan worden geprofessionaliseerd. Er zullen ook lezingen zijn over het thema. Daarnaast worden er workshops gegeven over het gebruik van podcasts als instrument voor oral history en over het transcriberen van documenten.

"Ook wordt er stilgestaan bij valkuilen zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie en de juridische consequenties daarvan. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld hoe je het verschil kunt zien tussen iets dat wel of niet door kunstmatige intelligentie is gemaakt. Het personeel wordt ook in het zonnetje gezet en voor hen wordt een educatieve trip georganiseerd. Het streven is om tijdens de week ook de portal, die in samenwerking met het Instituut voor Beeld en Geluid in Nederland is ontwikkeld, in gebruik te nemen. Via dit portaal kan de samenleving nu audiovisuele beelden zoeken in het archief van Beeld en Geluid vanuit de studiezaal van het NAS en nagaan of deze beschikbaar gesteld kunnen worden. ‘Stapsgewijs willen we ervoor zorgen dat mensen gebruik kunnen maken van de beelden," legt Tjien Fooh uit. Onder Nederlands bestuur werden in 1951 het 'Centraal Archief' en de 'Binderij' opgericht bij het Departement van Binnenlandse Zaken. Later, op 10 november 1956, zag het Landarchief het levenslicht met de Regeling Landsarchiefdienst. In 1982 werd het Staatsarchief een feit als onderdeel van het ministerie van Onderwijs. In 1989 fuseerden het Staatsarchief en de Landarchiefdienst tot het Landsarchief. Met de invoering van de nieuwe Archiefwet in 2006 werd het Landsarchief omgevormd tot het Nationaal Archief Suriname. Op 12 april 2010 verhuisde het NAS naar een nieuw gebouw aan de Jaggernath Lachmonstraat.Het definitieve programma van de Internationale Archieven Week van Suriname kan bekeken worden op de website van het NAS (www.nationaalarchief.sr) en op hun Facebookpagina.

| starnieuws | Door: Redactie