• donderdag 19 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INSPANNINGEN NATUURLIJKE ZEEWERING WEG NAAR ZEE KRIJGT STEUN VAN ADEK EN OW

| united news | Door: Redactie

Het kwelderproject van professor Sieuwnath Naipal mag rekenen op de volle ondersteuning van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEKUS) en het Ministerie van Openbare Werken (OW). 

De hydroloog voert enkele jaren strijd tegen landverlies te Weg naar Zee, middels het vasthouden van aangespoelde zand en slib met enorme zeefbakken. De landaanwinst wordt vervolgens beplant met Mangrovebos dat als natuurlijke zeewering kan dienen. Het project is in 2015 gestart en heeft door de jaren geen goede resultaten geboekt. Vandaar dat de universiteit en de overheid inkomen met ondersteuning.

De voorzitter van het universiteitsbestuur, Shanti Venetiaan en de waarnemend directeur Civiel Technische

Werken van OW, Satish Mohan, hebben de nodige documenten ondertekend om het kwelderproject voor te zetten. Venetiaan is de mening toegedaan dat dit project daadwerkelijk een grote bijdrage levert aan de bescherming van de Surinaamse kust. “Belangrijk is om de sceptici te overtuigen dat dit systeem werkt. Want ik ken een heleboel mensen die zeggen: nee, we moeten gewoon een dijk bouwen, want dit ding gaat het water niet tegenhouden”, stelt Venetiaan.

“De kustlijn is niet 1,5 kilometer, maar 6 kilometer tot 8 kilometer lang. Dat is waarvoor we nu hier zijn; om die opschaling te doen, zodat je eigenlijk met

het proevenconcept meer bewijs kan leveren dat de bescherming gegarandeerd is”, zegt Mohan bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. De officiële launch van dit project zal in de loop van de week plaatsvinden. In de presentaties zal de belangrijke rol van mangrove ook worden aangegeven.

Uit de bouw van de kwelder op de hoek van de Henry Fernadesweg en de Brantimakaweg kan er veel lering worden getrokken. Niet alleen qua hydrologie en biodiversiteit, maar ook andere disciplines zoals de visserij. Mangrovebos wordt beschouwd als de kraamkamers voor diverse vissoorten.

Naipal startte in juli 2015 met een pilot van het ‘Building with Nature’ project te Weg naar Zee, en legde de eerste waterdoorlatende dam aan die gebouwd werd met natuurlijke producten, waaronder walaba en bamboe. Deze werd in september 2015 opgeleverd. In mei 2016 werd het startsein gegeven voor de bouw van nog 5 dammen. In totaal zijn er 6 waterdoorlatende dammen opgeleverd van de gemiddelde grootte van 1.50 meter bij 2 meter.
 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie