• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INNOVATIEF HYBRIDE SYSTEEM IN DE TESTFASE VOOR STROOMVOORZIENING BINNENLAND

| united news | Door: Redactie

Bewoners van het dorp Godo-olo in het Tapanahony gebied in het district Sipaliwini, krijgen na decennialang wachten, 1×24 uur stroom.

De toelevering van stroom naar het dorp Godo-Olo zal geschieden via een hybridesysteem, waarbij door zonnepanelen energie wordt opgewekt. Een deel daarvan wordt door de dag gebruikt en een ander deel om batterijen op te laden voor de avond. Indien de batterijen leeg dreigen te raken, gaat een dieselgenerator automatisch aan.

Op deze manier wordt de energievoorziening constant gehouden.

“De energie wordt opgeslagen in batterijen, en na zonsondergang leveren de batterijen stroom voor het dorp. Wanneer ze tot ongeveer 20% zijn gedaald, dan

komt de dorpsgenerator in”, zegt David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).


Het dorp beschikt wel over een dieselgenerator, maar wordt slechts enkele uren van de avond per dag aangezet. De diesel voor de generator wordt door de overheid geleverd en gesubsidieerd, zoals in andere dorpen dat het geval is. Dit kost allemaal heel veel geld. Bij het niet op tijd leveren van diesel of tijdig repareren van de generator, zitten de bewoners zonder stroom.

Abiamofo spreekt de hoop uit dat dit project volgend maand (oktober) wordt opgeleverd. Er worden nu nog wat testen gedaan om de kinderziektes weg te maken. Indien het project succesvol is, kan dit als voorbeeld dienen voor andere dorpen. Het wordt gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie