• vrijdag 29 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inheemsen dienen petitie in bij de Nederlandse ambassade

| sun.sr | Door: Redactie

In het kader van de grondenrechten heeft de inheemse gemeenschap een petitie ingediend bij de Nederlandse ambassadeur, Henk van der Zwan. Dit zegt woordvoerder Audrey Christiaan in gesprek met SUN. Activisten en sympathisanten hebben het initiatief hebben genomen om de onterechte behandelingen, die sinds toen al gebeurden, aan te vechten/ aan te kaarten. “Het is een stap die genomen is vanwege het feit dat men heeft gemerkt dat ten aanzien van de grondenrechten er steeds wordt vertraagd door opeenvolgende regeringen. Het komt maar niet van de grond. Steeds worden er barrières opgelegd. Altijd is er wat. Men heeft dus besloten

om niet langer aan de kant te staan, maar om zelf initiatieven te nemen.”

Tijdens het gesprek met ambassadeur Van der Zwan is er een aantal zaken aan de orde gekomen. Zo hield de woordvoerder hem voordat zij op 9 augustus 2021 een petitie hebben ingediend bij de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee, en op 25 november 2021 hebben geprobeerd om de president van het Republiek Suriname een verklaring aan te bieden, waarin zij echter niet slaagden. “Wij werden volledig genegeerd en omsingeld door mensen van het korps. Maar dit heeft ons de moed gegeven om niet bij

de pakken te blijven zitten.”

Christiaan geeft verder aan, dat bij de overdracht van de onafhankelijkheid aan Suriname het  onrecht is ontstaan. “De inheemsen waren niet betrokken en wij moesten juist betrokken zijn bij de totstandkoming van de onafhankelijkheid.” Haar grondslag hiervoor komt uit het Verdrag van Concordari dat in 1686 werd afgesloten door gouverneur Van Sommelsdijck, waar staat vermeld dat het Nederlandse leger en hoogwaardigheidsbekleders niet zonder toestemming van de inheemsen hun gebied mochten betreden.

Het verdrag, zoals bovengenoemd, beschouwen de Inheemsen nog rechtmatig. Dus hebben zij de Nederlandse Ambassadeur daarmee geconfronteerd, met de vraag waarom het niet is opgenomen bij de totstandkoming van de onafhankelijkheid. Dit, aangezien er voorheen al afspraken waren met de Nederlandse regering. “Waarom is het toen niet voorgehouden aan de toenmalige Surinaamse regering bij de machtsoverdracht. Komt dit door nalatigheid? Want het heeft wel veel  negatieve gevolgen voor ons als inheemsen.” Noemenswaardig is dat de ambassadeur de petitie  zal doorgeleiden naar de Nederlandse regering, zoals de inheemse gemeenschap dat wenst, om  hun vragen beantwoord te krijgen.

“Sinds 1975 zijn wij bezig om dit onder de aandacht te brengen van elke regering die komt, maar het is ons, 46 jaren later nog steeds niet gelukt. Er wordt door geen enkele regering aandacht  hieraan geschonken. Er zijn constant afspraken gemaakt, waaraan men zich ook niet houdt. De  conceptwet die er nu is, heeft niet volledig onze goedkeuring. Dit aangezien men praat over de  gronden, de rechten van de Inheemsen en Tribale Volken in Suriname. Wij erkennen dat onze  broeders en zusters van marronafkomst, die op dezelfde wijze leven zoals ons ook rechten hebben op hun gronden, maar wij kunnen ons niet terugvinden dat wij dezelfde rechten hebben. Wij hebben niet dezelfde rechten, wij zijn de oorspronkelijke bewoners van het grondgebied. En  daarom is het toch belangrijk geweest voor ons dat al dit soort zaken op de juiste manier worden vastgelegd en dat is nu niet het geval.”

Ook geeft Christiaan aan, dat dit onrecht steeds weer terzijde wordt gelegd. “Onze rechten op dit grondgebied zijn op de eerste plaats. De conceptwet is ook uitgedund zoals de regering dat wilt hebben en dat willen wij niet. Want met de komst van de conceptwet zullen wij een groot deel van onze rechten kwijtraken. De conceptwet is ingericht met politieke inzichten en dat willen wij niet, wij hebben dat niet nodig. Wij willen dat het op de juiste manier wordt vastgelegd, wij willen dat het de rechte weg moet passeren. Wij willen ook niet het hele land terug, we willen gewoon zekerheid op onze woon- en leefgebieden.”

| sun.sr | Door: Redactie