Indiase hoofdstad broeit onder temperatuur van 52,9 ̊C
| starnieuws | Door: Redactie
Reuters)
Delhi registreerde woensdag een hoogste temperatuur ooit van 52,9 graden Celsius, terwijl extreme hitte de noordelijke en westelijke delen van India in zijn greep hield, waardoor studenten flauwvielen in scholen en er geen water komt uit de drinkwaterkranen.
Sinds vorige week is voor grote delen van India een hittegolfwaarschuwing van kracht, maar woensdag overschreed de temperatuur in Mungeshpur, een dichtbevolkte hoek van Delhi, de grens van 50 graden Celsius, aldus het weerbureau.
De Indiase hoofdstad heeft de afgelopen jaren temperaturen van meer dan 45 graden Celsius gehad, maar nooit zo hoog als 52,9 graden Celsius.
De straten
"Als we naar buiten gaan, lijkt het alsof iemand ons in het gezicht slaat. Het is moeilijk geworden om in Delhi te leven", zegt inwoner Akash Nirmal.
De India Meteorological Department (IMD) zei dat het de gegevens en sensoren onderzoekt om de temperatuur van Mungeshpur te onderzoeken, die een uitschieter was vergeleken met andere stations.
"Er is zoveel hitte in Delhi dat studenten flauwvallen, sommigen ziek worden, sommigen kampen met uitdroging. De studenten hebben in deze hitte met veel problemen te kampen. De ventilatoren werken niet in onze instellingen", zegt Nidhi, een leerling, die alleen zijn voornaam opgaf.
Een ongebruikelijke overgang van El Niño naar La Niña en het gebrek aan wind die vocht meebrengt, heeft geresulteerd in langdurige opwarming, wat heeft geleid tot recordtemperaturen, vertelde Gufran Beig, voorzitter van het Indian Institute of Science, aan Reuters.
El Niño is de opwarming van de wateren in de Stille Oceaan die doorgaans gepaard gaat met drogere omstandigheden boven het Indiase subcontinent, terwijl La Niña wordt gekenmerkt door ongewoon koude temperaturen in de Stille Oceaan.
"We vermoeden dat het allemaal verband houdt met de klimaatverandering", zei hij tegen Reuters.
Een beetje lichte regen later op woensdag in andere delen van Delhi, zorgde voor wat rust en weerfunctionarissen verwachten dat de hitte later deze week in het noordwesten en midden van India, zal afnemen.
India spreekt van een hittegolf als de maximumtemperatuur 4,5 graden C tot 6,4 graden C hoger is dan normaal en van een ernstige hittegolf als het 6,5 graden C hoger dan normaal of meer is.
Lokale overheden hebben de watervoorziening in Delhi aan banden gelegd vanwege een tekort, en hebben een boete van 2.000 roepies ($24) opgelegd aan degenen die water verspillen, bijvoorbeeld door het wassen van auto's.
De autoriteiten in de oostelijke deelstaat Bihar hebben scholen tot 8 juni gesloten na berichten dat leerlingen flauwvielen op een overheidsschool.
Op videobeelden van persbureau ANI was een meisje te zien dat op een bankje in een klaslokaal lag, terwijl leraren haar gezicht met water besprenkelden en haar toewaaiden met een boek.
Azië heeft dit jaar te maken gehad met een hetere zomer – een trend die volgens wetenschappers nog is verergerd door de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.
Rajasthan, in centraal India, heeft ook te kampen gehad met verzengende hitte, waarbij het kwik in sommige districten de 50 graden Celsius bereikte. Uit overheidsgegevens blijkt dat sinds maart vier mensen zijn overleden, terwijl woensdag zelf 451 gevallen van een zonnesteek werden gemeld.
In schril contrast hiermee zijn delen van Noordoost-India geteisterd door zware regenval in de nasleep van de cycloon Remal, waarbij in Mizoram minstens 27 mensen omkwamen na de ineenstorting van een steengroeve, en meerdere aardverschuivingen.
Ook delen van Assam, grenzend aan Bangladesh, staan onder water.
| starnieuws | Door: Redactie