• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IMF’s Guscina roept op tot wegwerken kwetsbaarheid voor corruptie

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Anastasia Guscina, die aan het hoofd staat van de delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die in Suriname is voor de vijfde evaluatie van het Extended Fund Facility (EFF), heeft duidelijk gemaakt dat werknemers die niet bijdragen moeten worden ontvangen. Ze adviseerde om te zorgen voor een gezond evenwicht en het wegwerken van de kwetsbaarheid voor corruptie. Dat kan ervoor zorgen dat het land aantrekkelijker wordt gemaakt voor investeerders.

De Communicatiedienst Suriname vermeldt maandagavond in een persbericht dat er ook is gesproken over vervolgmaatregelen die moeten worden doorgevoerd om een positieve groei te realiseren. Het advies vanuit de IMF-delegatie

is om, voor een betere aanpak, te werken aan beleidsimplementatie, het opbouwen van capaciteit en ambtenaren die hard werken op passende wijze te belonen.

“Tot nu toe zijn we erg blij met de resultaten. Het programma ligt op schema”

IMF-delegatieleider Anastasia Guscina

Het geleidelijk afschaffen van de subsidies op elektriciteit en water kwam maandag ook aan de orde tijdens een meeting die de IMF-delegatie had met president Chandrikapersad Santokhi en de ministers Stanley Raghoebarsing (Financiën en Planning) en Albert Ramdin (Bibis). Daarbij werd stilgestaan bij het invoeren van subjectsubsidie, waarbij tegelijkertijd de financiële maatregelen worden opgevoerd om de effecten van het programma op

de sociale groepen op te vangen.

Tevreden

Guscina meende, aldus de CDS, dat Suriname “heel goed werk” heeft geleverd. “Tot nu toe zijn we erg blij met de resultaten. Het programma ligt op schema, de regering voert belangrijke hervormingen door en we zien nu al de resultaten van die harde inspanningen in de herstelde macro-economische stabiliteit”, aldus de IMF-functionaris.

Ze merkte verder op dat de inflatie sneller is gedaald dan verwacht en dat er meer vertrouwen is in de Surinaamse dollar. “Het beleid dat de regering ten uitvoer heeft gebracht was politiek zeer moeilijk, maar het getuigt van een zeer sterk verantwoordelijkheidsgevoel om het begrotingshuis op orde te brengen en ook een voorzichtig en strak monetair beleid te voeren.”

| de ware tijd | Door: Redactie