• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IMF-baas belooft president snelle behandeling steunverzoek

| sun.sr | Door: Redactie

Suriname wacht al geruime tijd op de behandeling van het verzoek voor steun op Board Level. De zogenaamde Staff Level Agreement is reeds enige tijd een feit. Nu heeft IMF-baas, Kristalina Georgieva, toegezegd dat zij zich persoonlijk zal inzetten om de behandeling van het verzoek te bespoedigen.

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning is voor dit gesprek afgereisd naar Glasgow, Schotland waar de Klimaattop COP26 werd gehouden. President Chan Santokhi heeft persoonlijk een gesprek mogen voeren met Georgieva, samen met de Surinaamse delegatie. De IMF-baas heeft toegegeven dat de lange behandeling, niet de schuld is van Suriname, zegt Achaibersing. Suriname heeft aan alle vereisten voldaan om de steun behandeld te krijgen. 

Druk op IMF opgevoerd

De druk op het IMF lijkt groter te zijn geworden, nu Suriname is ondersteund door de Braziliaanse Executive Director. Hij is speciaal afgereisd vanuit Washington naar Schotland, om bij het gesprek aanwezig te zijn. Achaibersing zegt dat hij aan de Surinaamse kant aan tafel zat en bij Georgieva heeft aangedrongen op een spoedige behandeling van de zaak. Volgens Achaibersing heeft de IMF-directeur erkend dat het probleem bij het Fonds ligt. Zij heeft harde toezeggingen gedaan dat het IMF de verantwoordelijkheid op zich neemt om dit verzoek op Board Level, te behandelen. Zij heeft aangegeven dat de vertraging te maken heeft met het schuldenvraagstuk en de ‘garantiebrieven’ vanuit onder andere, China. 

Oog-in-oog belofte

Het IMF heeft eerder reeds gezegd dat er ‘alles aan gedaan wordt om het verzoek spoedig te behandelen’. Hierover zegt Achaibersing dat het toch anders is wanneer de IMF-baas, oog-in-oog met de president van het land, de belofte doet van een snelle behandeling. Er zou volgens haar sprake zijn van ‘enkele weken’ totdat de behandeling een feit is.

| sun.sr | Door: Redactie