Hoogte ‘fikse boete’ is onbekend….
| dagblad suriname | Door: Redactie
Een 20-jarige jongen die maandag 20 mei in Henarpolder, district Nickerie, werd aangehouden met kwie kwie en kwie kwie eieren in bezit, blijkt al na een dag weer in vrijheid te zijn gesteld, nadat hij verdere vervolging heeft weten te voorkomen door ‘een fikse boete’ te betalen. In het jargon van het Korps Politie Suriname: “Deze verdachte werd in de gelegenheid gesteld de zaak buiten proces af te handelen en is na het betalen van een fikse boete door de politie heengezonden.”
Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat verdachten vervolging konden afkopen door ‘een fikse boete’ te
Drie mannen die dinsdag 23 januari 2018 probeerden een aantal jaguartanden – een deel was tot sieraden verwerkt – via
Eind november 2018 hebben een kapitein en vier bemanningsleden die zonder een geldige visvergunning illegaal aan het vissen waren op de Corantijnrivier, ook vervolging weten te voorkomen door een ‘fikse boete’ te betalen. De politie liet weten dat aan boord van het vaartuig “78 kilo kandratiki’s (Cynoscion nebulosus), 128 kilo verschillende vissoorten, 117 kilo aan haai en 5 kilo visblaas” werden aangetroffen. Uit het politiebericht: “Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de kapitein en de vier bemanningsleden in verzekering gesteld voor het overtreden van de Visstandsbeschermingswet. De in beslag genomen vis is geschonken aan sociale instellingen. Naderhand hebben de verdachten het Openbaar Ministerie gevraagd om deze zaak buiten proces af te handelen hetgeen gehonoreerd is…. De verdachten zullen niet verder vervolgd worden. Zij worden in vrijheid gesteld, nadat zij een fikse boete betaald hebben.”
Wat is ‘een fikse boete”?
De voorgaande drie zaken zijn slechts een paar voorbeelden van zaken waarin aangehouden verdachten aan vervolging ontkwamen door ‘een fikse boete’ te betalen.
Opmerkelijk in alle zaken is het feit, dat het Korps Politie Suriname en het Openbaar Ministerie om onduidelijke redenen nooit de hoogte van de ‘fikse boete’ vermelden. Altijd wordt gesproken over een ‘fikse’ boete. Maar, hoe hoog is die ‘fikse’ boete?
Wat is een ‘fikse boete’?
Mag de samenleving niet over de hoogte van die ‘fikse’ boetes worden geïnformeerd?
Mag de burger niet weten hoeveel geld door het verkrijgen van ‘fikse boetes’ in de ‘staatskas’ verdwijnt?
Kortom, hoe hoog is die ‘fikse boete’?
PK
| dagblad suriname | Door: Redactie