• dinsdag 26 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HOE DE BEVOLKING’S GROEI VAN INDIA IN RECORD TEMPO, DE WERELD ZAL BEPALEN

| united news | Door: Redactie

Op nieuwjaarsdag 2021 werden in heel India bijna 67.000 baby’s geboren. volgens UNICEF het hoogste aantal geboortes ter wereld op die dag. Het recordaantal droeg ook bij tot de nieuwste prestatie van India: het dichtstbevolkte land ter wereld in wording.

Volgens de laatste schattingen van de World Population Review opperden deskundigen dinsdag de mogelijkheid, dat India met zijn 1,417 miljard mensen het bevolkingsaantal van China heeft overtroffen. Het nieuws kwam nadat China’s National Bureau of Statistics had aangekondigd dat de totale bevolking van het land tussen eind 2021 en eind 2022 met 850.000 mensen was afgenomen.

“De ontwikkeling markeert een nieuwe fase

in de groei van India op het wereldtoneel. Deze gaat gepaard met de uitdagingen van het beheer van een groeiende bevolking. Maar biedt ook een kans om strategieën opnieuw te bedenken en voort te bouwen op onze successen om een gezond en gelukkig leven voor de bevolking te bieden,” vertelde Poonam Muttreja, de uitvoerend directeur van de Population Foundation of India (PFI), aan TIME.

Wat zit er achter India’s groeiende bevolking?

De grootste factor achter de enorme bevolking van India zijn de jongeren: 650 miljoen Indiërs – bijna de helft van de bevolking – zijn jonger dan 25 jaar. Deskundigen schatten dat

India zijn bevolkingspiek pas in 2065 zal bereiken. Dit betekent dat zelfs als de jongere bevolkingsgroep slechts één of twee kinderen per koppel voortbrengt, de bevolkingsomvang in de loop der tijd zal blijven toenemen voordat hij zich stabiliseert, wat PFI de “bevolkingsdynamiek” noemt.

Het historische gebrek aan gezinsplanningsdiensten,in India, betekent ook dat veel Indiase vrouwen niet in staat zijn kleinere gezinnen te stichten. India was het eerste land dat in 1952 gezinsplanning als officieel beleid invoerde. Maar een periode van economische en sociale stagnatie leidde ertoe dat de voormalige premier Indira Gandhi alle burgerlijke vrijheden opschortte tijdens de Emergency in 1975. Er werd ook een massale sterilisatie van mannen verplicht gesteld, die als bevolkingsbeperkingsmethode zo onpopulair werd, dat de volgende twee decennia de regeringen het onderwerp gezinsplanning helemaal niet meer aansneden. In plaats daarvan richtten de bevolkingsbeperkingsmethoden zich op vrouwen. Overheidsstatistieken geven aan dat tussen 2013 en 2014  India het merendeel van de bijna 4 miljoen sterilisaties op vrouwen uitvoerde. Tot 2017 bood de Indiase openbare gezondheidszorg ook niet veel anticonceptiemogelijkheden voor mannen en vrouwen, iets wat volgens Muttreja moet veranderen.

“We moeten onze vrouwen in staat stellen om te beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen ze krijgen,” zei ze.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de bevolkingsgroei in India de laatste decennia echter vertraagd (van 24,7% tussen 1971 en 1981 tot 17,7% tussen 2001 en 2011), als gevolg van de toename van onderwijs en gezondheidszorg en de verlichting van de armoede.

PFI voegt eraan toe dat India kan leren van de bevolkingskrimp van China door een laag vruchtbaarheidscijfer te bereiken zonder verdere bevolkingsbeperkende maatregelen op te leggen. “India moet een einde maken aan het rumoer rond de mogelijke invoering van een tweekindnorm”, (twee kinderen per gezin) aldus Muttreja.

Muttreja voegt eraan toe, dat enkele Zuid-Indiase deelstaten zoals Kerala, Tamil Nadu en Andhra Pradesh dit al hebben bereikt door betere toegang tot onderwijs en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.

Welke gevolgen zal de bevolking van India hebben voor het land en de rest van de wereld?

Het feit dat India het dichtstbevolkte land ter wereld wordt, kan een “paradigmaverschuiving” betekenen voor de ontwikkeling van het land, aldus Muttreja. Dat komt omdat de jongere bevolking van het land ook een enorm potentieel heeft om de economie te stimuleren, wat economen gewoonlijk het “demografisch dividend” noemen. Volgens gegevens van de OESO telde India in 2021 maar liefst 900 miljoen mensen in de werkende leeftijd.

Bijna 40 jaar geleden werd India’s bevolkingsgroei beschreven in bedreigende termen als “bevolkingsexplosie” en de “braindrain”. Dit is een verwijzing naar India’s jonge, geschoolde arbeidskrachten die naar het Westen trekken op zoek naar een betere beloning voor hun potentieel. Maar volgens SY Quraishi, auteur van het boek “The Population Myth: Islam, Family Planning and Politics in India”, zijn beide begrippen in de loop der tijd veranderd. Tegenwoordig zijn diezelfde arbeidskrachten wat hij noemt “human resources” geworden, oftewel een boom voor de Indiase economie. “Zij zijn de CEO’s van de wereld en de bron van een economische revolutie die 90 miljard dollar aan overmakingen uit het buitenland teruggeeft,” zei Quraishi.

Deze groep is niet alleen jong, maar ook dynamisch. Ze zijn opgegroeid in een markteconomie met toegang tot het internet en een honger om te concurreren op het wereldtoneel. Twee derde van de Indiase bevolking heeft toegang tot smartphones, dankzij de goedkope data-abonnementen van de afgelopen tien jaar. “Deze generatie jonge Indiërs zal de grootste consument en arbeidsbron zijn in de kennis- en netwerkgoedereneconomie,” schrijft de in de VS gevestigde Indiase econoom Shruti Rajagopalan.

En met de toenemende spanningen tussen China en het Westen is India een belangrijke speler op het wereldtoneel geworden. Het zal dit jaar het voortouw nemen in de G-20 en als stichtend lid van de VN kan het volgens deskundigen zelfs een permanente zetel bemachtigen in de VN-Veiligheidsraad, waarvan China, maar niet India, permanent lid is. Het land verhoogt ook de productiecapaciteit door internationale conglomeraten als Apple aan te trekken en kleinere steden als Pune en Chennai om te vormen tot knooppunten van productie, innovatie en technologie.

“Bovendien heeft een afnemende geschoolde bevolking in Europa en Amerika geleid tot een tekort aan arbeidskrachten, waardoor de bevolking van India een troef is die politiek belangrijk en onmisbaar is. Andere landen haten India misschien, maar ze houden van onze markt,” aldus Quraishi.

Maar India heeft ook zijn uitdagingen

Ondanks de duidelijke voordelen van een dichtbevolkt land, voegde Quraishi eraan toe dat de Indiase regering geen prioriteit heeft gegeven aan de bijscholing van haar jongeren. Terwijl de arbeidsparticipatie van India, die aangeeft hoeveel van de beroepsbevolking van het land werkt of wil werken, slechts 40% bedraagt.

Miljoenen jonge Indiërs voelen zich ontmoedigd door hun vooruitzichten op een baan en kiezen er actief voor om niet te werken, maar verder te studeren, thuis te blijven of op hun familieleden te vertrouwen voor financiële steun. Volgens het Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE), schommelde de hoge werkloosheid in India het afgelopen jaar rond de 7 tot 8% (een stijging van 5 tot 6% in 2021), wat heeft geleid tot een krimpende beroepsbevolking.

Om de jonge beroepsbevolking te absorberen, zal India tegen 2030 minstens 90 miljoen nieuwe niet-agrarische banen moeten creëren, aldus een rapport uit 2020 van McKinsey Global Institute. Muttreja en de PFI zijn het daarmee eens en merken op dat de regering ook “tijdgebonden” moet investeren, zodat jongeren productief zijn en kunnen bijdragen aan de nationale economie.

“Om het demografisch dividend te benutten moet het land de jeugd centraal stellen in zijn beleid”, zei ze.

Ze voegde eraan toe dat India diegenen die traditioneel van zijn ontwikkelingsagenda zijn uitgesloten, erbij moet betrekken om het volledige potentieel van zijn jongeren te benutten. Met name vrouwen die nog steeds meer kinderen krijgen dan ze willen, in het algemeen is dat de overgrote meerderheid van de vrouwen, door de belemmeringen voor de zeggenschap van vrouwen en hun reproductieve autonomie weg te nemen.

“India kan het beter doen door te investeren in gelijke kansen voor vrouwen en economische ontwikkeling”, zei ze.

ASIA FILES


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie