• donderdag 28 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HET GEHEIM VAN DE EBS EN STAATSOLIE

| united news | Door: Redactie

Auteur: Kenneth Sukul

De vaststelling van het juiste energietarief op 7 juni, is weer uitgesteld. Volgens de technici van de vakbeweging kunnen de technici van de regering nog steeds niet met cijfers aantonen dat het tarief van de regering juist is. Daarbij zou als reden opgegeven worden, door de regering en Staatsolie, dat sommige informatie “geheim” zijn.

Kunnen de opwekkingskosten van energie geheim zijn?

Volgens de energiewet zijn alle energiebedrijven verplicht alle relevante informatie m.b.t. het opwekken van energie en de distributie daarvan, aan de EAS te verstrekken. De EAS op haar beurt is volgens dezelfde wet verplicht dat in statistieken te

verwerken en aan de overheid en belanghebbenden te verstrekken.  Waarom kan de regering de EAS en de energiebedrijven niet op basis van die wet aanspreken?

Alle informatie m.b.t. tot de bouw van een energiecentrale, opwekken en distribueren van energie kan men eenvoudig op internet vinden. Aan de hand van de in gebruik zijnde generator en de stookolie kan men de kosten van een MW eenvoudig uitrekenen. In het rapport dat Suriname heeft gehad van Alcoa bij de overdracht van de Stuwdam staat alles over de; onderhoud, afschrijvingen en de operationele kosten. Wereldwijd zijn van alle stuwdammen, de opwekkosten bekend.

Wat niet

op het internet staat zijn wie de werkelijke -, hoeveel leveranciers er zijn en wat de werkelijke bedragen zijn die de bedrijven hebben betaald voor de diensten aan de z.g.n. leveranciers. Die informatie kunnen alleen verstrekt worden door de directie van de bedrijven en de eigenaren, de regering dus. Het is publiek geheim dat de leveringen aan staatsbedrijven en overheidsinstellingen niet op rechtmatige en doelmatige wijze gebeurt.

Dat was een van de redenen waarom minister Raghoebarsing op 22 januari 2023 in DNA verklaarde, dat hij de door de regering toe gezegde zevenmiljoen USD aan de Surinaamse Waterleiding Maatschappij, niet zal overmaken voor de directie van de SWM.  Maar de uitvoerders van werkzaamheden voor de SWM zelf zou betalen. In dit kader kan ook verwezen worden naar de 25% hogere productiekosten van Staatsolie/SPCS  vergeleken met die bij EBS. En dat terwijl de EBS  dezelfde machines in productie heeft en haar stookolie bij Staatsolie koopt. De EBS heeft twee van haar generatoren voor de bouw en drie daarvan na de bouw van de energiecentrale van Staatsolie/SPCS gekocht. Ondanks een verklaring van de accountantskantoor ERNST&YOUNG, dat de bouwkosten bij Staatsolie/SPCS te hoog waren, heeft de overheid tot nu toe geen redenen gehad om een onderzoek te doen naar de oorzaak daarvan.

Het beleid van de regering

Dat de regering geen haast heeft of zelfs geen belang ziet in het stellen van het juiste energietarief, blijkt uit het feit dat ze haar gezag niet gebruikt om de juiste informatie op tafel te krijgen. Ook schermt de minister van NH steeds met het waterpeil in het stuwmeer en de wereldmarktprijs voor olie. Ten eerste is er wetenschappelijk geen enkel reden om aan te nemen dat het waterpeil in het meer in augustus niet op haar maximale stand van 258 ft zal staan en ten tweede ontvangt Staatsolie niet de prijs voor Brentolie maar een prijs dat ruim 30% lager ligt.

Anders moet Staatsolie verklaren waarom zij in 2016, bij een wereldmarktprijs van 44 USD/vat, in ernstige problemen kwam te verkeren. Toen moest de regering Bouterse een lening nemen om Staatsolie te ”redden”.

Volgens de regering heeft zij genoeg maatregelen getroffen om het leven van alle Surinamers te verbeteren. Met andere woorden moet de burger de “oneerlijke” energietarief gewoon betalen want daarvoor heeft de regering haar geld gegeven. Wat de regering klaarblijkelijk niet begrijpt is dat de economie alleen kan groeien als de concurrentiekracht van de productiesector en in het bijzonder de exportsector sterker wordt. Terwijl een oneerlijke en onnodig hoge energietarief de economie alleen stagneert.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie