• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyanese president wijst met afbeelding op sociale media Tigri aan Guyana toe

| suriname herald | Door: Redactie


De Guyanese president Irfaan Ali heeft op sociale media een landkaart gepubliceerd waarbij het Tigrigebied aan zijn land zou toebehoren. Op de afbeelding is het deel dat door Venezuela wordt geclaimd en het gebied dat aan Suriname toebehoort door president Ali aan Guyana toegevoegd.

Foto: Links de verkeerde kaart/rechts president Ali in Guyanese vlagkleuren

De Surinaamse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op deze kwestie. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw houden de Guyanezen het gebied in en rondom Tigri bezet. Tot een oplossing van dit geschil is het nooit gekomen. De kaart van Suriname wordt bij veel internationale organisaties

incorrect weergegeven. Ook Google doet dat.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zei in september dat er nog steeds een verkeerde landkaart van Suriname wordt gebruikt. Dit is zowel nationaal als internationaal het geval.

“We zijn agressief bezig eraan te werken dat de juiste landkaart zowel op nationaal als internationaal vlak wordt gebruikt. Er zullen gesprekken gevoerd worden met de premier van Nederland Mark Rutte over de landkaart van ons land. Er moet een kaart zijn, waarbij de begrenzing duidelijk wordt aangegeven,” stelde minister Ramdin vorige maand.

Minister Albert Ramdin. Foto: Suriname Herald

Het komt regelmatig voor dat

Guyana landkaarten publiceert, waarbij het Tigrigebied wordt aangegeven als te zijn behorend tot Guyana. Steeds wanneer dit gebeurt, heeft het BIBIS schriftelijk protest aangetekend, aldus Ramdin.

“All of it belongs to all of us”

De afbeelding met daarop de landkaart van Guyana ging viraal toen president Ali de territoriale integriteit van zijn land wilde bevestigen in het licht van nieuwe claims op Guyana’s Essequibo door Venezuela. Duizenden Guyanezen deelden de door president Ali gepubliceerde foto met daarin de tekst “All of it belongs to all of us”.

De publicatie kwam dagen nadat een andere landkaart op sociale media verscheen, die beweerde aan te tonen dat Essequibo in Guyana en zijn olierijke maritieme ruimte het grondgebied van Venezuela was.

Venezuela heeft stappen ondernomen tegen Guyana om de grenzen te wijzigen. De zaak is nu in behandeling bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). President Ali riep op de 77e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op tot een vreedzame oplossing van het grensconflict met Venezuela.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Guyana heeft een verklaring uitgegeven naar aanleiding van nieuwe beweringen van Venezuela in een communiqué dat op 30 september 2022 is uitgegeven. In het communiqué verwierp de regering van president Nicolás Maduro wat volgens haar de verkeerde voorstelling van zaken en manipulaties van Guyana met betrekking tot de controverse was.

Venezuela beweert dat de toespraak van Ali bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de historische en eerlijke positie van Venezuela niet respecteerde en Guyana beschuldigde van valse beschuldigingen over de kwestie.

President Ali had gezegd dat Guyana geen gebruik van geweld zal steunen om een geschil of controverse tussen naties te beslechten.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie