GUYANA’S BLOEIENDE OLIE-INDUSTRIE GENEREERT MILJARDEN
| united news | Door: Redactie
Foto: Vicevoorzitter ExxonMobil Guyana, Philip Rietema. |Bron: OilNow.gy
Guyana’s olie-industrie pompt volop dollars op, zo blijkt uit recente uitspraken van Philip Rietema, vicevoorzitter van ExxonMobil Guyana.
De maandelijkse productie van ruim 600.000 vaten ruwe olie levert naar schatting zo’n 1,5 miljard Amerikaanse dollar op.
Deze inkomstenstroom vloeit deels naar Guyana en deels naar de aandeelhouders van het consortium. Op jaarbasis kan dit oplopen tot wel 18 miljard dollar. De Guyaanse overheid verwachtte in 2024 zelfs 16,8 miljard dollar aan olie-export op te halen, gebaseerd op een gemiddelde productie van 552.000 vaten per dag. Dit cijfer ligt echter lager dan de werkelijke productie van
Naar verwachting zal de productie later dit jaar verder toenemen door optimalisaties. Wel staat er binnenkort een tweeweekse onderhoudsstop gepland voor de Liza-projecten, in verband met de aansluiting op het Gas-to-Energy project.
Guyana ontvangt naar verwachting slechts een deel van de winst. Het consortium, onder leiding van ExxonMobil, zal het grootste deel gebruiken om hun investeringen terug te verdienen. Toch vloeit er een aanzienlijk bedrag naar Guyana: 2,08 miljard dollar uit eigen verkopen en 319,9 miljoen dollar aan royalty’s.
De toekomst ziet er nog rooskleuriger uit. Met de start
Binnen acht jaar is Guyana uitgegroeid van een land zonder olieproductie tot een oliereus. Rietema noemt dit een “transformatieve ontwikkeling.” De CEO van ExxonMobil, Darren Woods, verwacht zelfs dat Guyana de geschiedenisboeken in zal gaan als een van de meest succesvolle diepwaterontwikkelingen ooit.
Het succesverhaal is niet zonder kritiek. Sommigen vinden de fiscale afspraken in het contract met Exxon te gunstig voor het bedrijf. Rietema verdedigt de overeenkomst echter: “Het contract levert precies wat het beloofde, namelijk het aantrekken van een buitenlandse investeerder als Exxon naar Guyana.” Stabiliteit in de contractvoorwaarden is volgens hem cruciaal voor het voortzetten van de investeringen op lange termijn.
Exxon is de operator van het Stabroek-blok met een belang van 45%. De overige partners zijn Hess (30%) en CNOOC (25%).
REGIO
| united news | Door: Redactie