![](/sites/default/files/styles/news_feed_image/public/feed_images/GAS-TO-ENERGY-PROJECT-1.jpg?itok=MuP3attL)
GUYANA WACHT MOGELIJK ARBITRAGE OVER GAS-TO-ENERGY-CONFLICT AF
| united news | Door: Redactie
Foto: Een impressie van het Gas-to-Energy (GTE)-project in Guyana. | Bron: Kaieteur News
De Dispute Avoidance and Adjudication Board (DAAB) heeft op vrijdag haar uitspraak gedaan over het omstreden Gas-to-Energy (GTE)-project in Guyana.
Zowel de overheid als de aannemer zijn gebonden aan vertrouwelijkheidsregels met betrekking tot de inhoud van de uitspraak.
In een verklaring op maandag liet het Kabinet van de President weten: “Op 31 januari 2025 heeft de DAAB haar oordeel gegeven over de voorgelegde kwesties. De betrokken partijen zijn gebonden aan bepaalde regels van vertrouwelijkheid.” De regering maakte niet bekend wat de specifieke inhoud van de beslissing was, maar gaf aan
De overheid benadrukte verder dat ExxonMobil betrokken is bij de voorbereidende werkzaamheden op de locatie in Wales, West Bank Demerara. Daar worden een elektriciteitscentrale van 300 megawatt en een faciliteit voor vloeibaar aardgas (NGL) gebouwd.
In de verklaring werd onderstreept dat de regering samen met ExxonMobil en juridisch-technische adviseurs in de komende weken zullen beslissen over de vervolgstappen. Daarbij blijft de prioriteit liggen op een snelle voltooiing van het project binnen de contractuele specificaties, om de centrale en NGL-faciliteit zo
Volgens de overheid zal het project niet alleen de elektriciteitscapaciteit van het land verdubbelen, maar ook zorgen voor lagere kosten van LPG-gas voor huishoudens en bedrijven. Daarnaast wordt gerekend op zelfvoorziening en een aanzienlijke exportoverschot.
De aannemer Lindsayca/CH4 heeft inmiddels twee claims ingediend bij de DAAB. De eerste claim, ter waarde van 50 miljoen dollar, heeft betrekking op kostenoverschrijdingen. Vicepresident Bharrat Jagdeo heeft ExxonMobil verantwoordelijk gesteld voor vertragingen bij de bouw van de gasinstallaties in Wales. Volgens Jagdeo was ExxonMobil belast met de terreinvoorbereiding, de aanleg van de weg, de Material Offloading Facility (MOF) en de opslagplaats. Door vertragingen werd het terrein pas in september, in plaats van juni, overgedragen aan de aannemer — en toen nog niet volledig afgerond.
Jagdeo verklaarde dat de overheid de aannemers een verlenging van drie maanden had toegekend, tot april 2025, als compensatie voor de eerdere vertraging. “We eisen dat de centrale in april 2025 klaar is, in plaats van eind december 2024,” benadrukte hij. De aannemer daarentegen vraagt om een langere verlenging, aangezien bij niet-tijdige oplevering maandelijkse boetes van meer dan 11 miljoen dollar verschuldigd zijn.
De tweede claim van de aannemer betreft problemen met de bodemgesteldheid. Jagdeo gaf aan dat deze claim technisch onderzocht moet worden om te bepalen of deze gerechtvaardigd is. “Er zijn aanvullende eisen ingediend door CH4 en Lindsayca, specifiek met betrekking tot de bodemomstandigheden. Die moeten nu via een technisch proces beoordeeld worden,” aldus Jagdeo.
Het besluit van de DAAB markeert een belangrijke fase in de ontwikkeling van het ambitieuze Gas-to-Energy-project, dat van cruciaal belang is voor de economische en energetische toekomst van Guyana.
REGIO
| united news | Door: Redactie