• donderdag 28 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA “VASTBESLOTEN OM “DUTCH DISEASE” TE VOORKOMEN

| united news | Door: Redactie

Bron: OILNow

Hoewel Guyana snel is opgeklommen op het wereldtoneel van de olieproducerende landen, probeert het land de valkuilen van andere grote producenten, die hebben geleid tot het ontstaan van de Nederlandse ziekte, te vermijden, aldus vicepresident Dr. Bharrat Jagdeo.

De oliereserves van Guyana zijn sinds 2015 gestegen tot 11 miljard vaten. De vloedgolf van olie-exploratie- en productieactiviteiten die daarop volgde, heeft de Zuid-Amerikaanse natie miljarden aan inkomsten opgeleverd. Maar het plan van de regering blijft resoluut – om niet afhankelijk te worden van olie zoals anderen in het verleden hebben gedaan.

“De Nederlandse ziekte heeft geleid tot de monocultuur of de sectorale economieën

die we hebben gezien in veel olieproducerende landen die geen aandacht hebben besteed aan deze kwestie”. aldus de vicepresident.

Jagdeo wees erop dat Guyana dit heeft bereikt door een zorgvuldig fiscaal beheer van de energiesector en een “toegewijd beleid” voor diversificatie. 
“We hebben de vennootschapsbelasting op onderwijs afgeschaft, we hebben de vennootschapsbelasting op gezondheidszorg afgeschaft, we zijn zeer genereus met de stimuleringsmaatregelen voor toerisme, zodat we nieuwe hotels hebben. In de landbouwsector investeren we zelfs mee, we leggen infrastructuur aan zodat we niet met dit fenomeen te maken krijgen en we beheren de hulpbronnen”, voegde hij eraan toe.

Een belangrijke manier waarop Guyana zich beschermt tegen de Nederlandse ziekte is met de Local Content Law. 
De Local Content Act van Guyana, die de inkoop van goederen en diensten van Guyanese leveranciers verplicht stelt, heeft in het eerste jaar van zijn bestaan met succes contracten voor lokale bedrijven in de wacht gesleept voor een bedrag van 700 miljoen dollar.

De ‘resource curse’ kan zich manifesteren wanneer de sector die geassocieerd wordt met een hausse aan grondstoffen aanzienlijk groeit ten koste van andere sectoren. Met Local Content wordt echter een groot deel van de waarde van de uitgaven van oliemaatschappijen gelokt om in het land te blijven en niet-oliesectoren te laten groeien.

Naarmate de oliesector in Guyana blijft groeien, zal Local Content naar verwachting een steeds grotere rol gaan spelen. De regering is al van plan om de categorieën in de Local Content Act uit te breiden van 40 naar ten minste 60, wat een sterker mandaat betekent voor de inkoop van Guyanese goederen en diensten. Volgens de directeur van het Secretariaat voor Local Content, Dr. Martin Pertab, zou deze uitbreiding jaarlijks US$ 300-350 miljoen extra kunnen opleveren.

UNITEDNEWS|REGIO


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie