• donderdag 07 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA SCHIET OMHOOG ALS DERDE GROOTSTE OLIE-EXPORTEUR BUITEN OPEC

| united news | Door: Redactie

Guyana boekt razendsnelle ontwikkelingen in de olie-industrie. Met een huidige productie van zo’n 645.000 vaten per dag (bpd), een flinke stijging ten opzichte van de 98.000 bpd in het eerste volledige productiejaar, is Guyana nu de derde grootste leverancier van ruwe olie ter wereld buiten de gevestigde OPEC-landen (Organization of the Petroleum Exporting Countries).

Dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA). Volgens het rapport steeg de ruwe olieproductie van Guyana gemiddeld met 98.000 vaten per dag per jaar van 2020 tot 2023, waarmee het het derde snelst groeiende olieproducerende land buiten OPEC in deze

periode is.

De Verenigde Staten en Brazilië voeren de ranglijst aan, terwijl Guyana’s huidige productie die van onder andere Noorwegen, China, Mexico, Canada, Argentinië en Qatar overtreft.

De ruwe olieproductie is in recente jaren de grootste motor achter de economische groei van Guyana geweest. In 2022 groeide het bruto nationaal product (bnp) van Guyana met 62,3 procent, de hoogste reële bnp-groei ter wereld dat jaar, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De meest recente schatting van winbare olie- en aardgasbronnen bedraagt meer dan 11 miljard olie-equivalente vaten, en exploratie-activiteiten in de kustwateren van Guyana zijn nog in volle gang.

De eerste grote olievondst

voor de kust van Guyana werd in 2015 gedaan door ExxonMobil bij het Liza-project in het Stabroek-blok. Sindsdien hebben ExxonMobil en partners Hess en China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) meer dan 30 extra oliebronnen en aardgasvelden ontdekt in het Stabroek-blok.

De Guyanese olieproductie vindt plaats via drie drijvende productie-, opslag- en offloading-schepen (FPSO’s): Liza Destiny, Liza Unity en Prosperity. Deze schepen produceren olie en aardgas uit de Liza- en Payara-projecten. Al het geassocieerde aardgas wordt teruggeïnjecteerd in bronnen om de productie te ondersteunen en wordt gebruikt als brandstof op locatie. Een toekomstig project zou geassocieerd aardgas via een pijpleiding naar verwerkingsinstallaties aan land brengen.

De partners in het blok plannen momenteel om de gecombineerde productiecapaciteit tegen het einde van 2027 op te voeren naar ongeveer 1,3 miljoen vaten per dag. Daarnaast zijn er plannen voor de ontwikkeling van drie extra projecten: Yellowtail, Uaru en Whiptail. Als dit wordt gerealiseerd, zou Guyana de tweede grootste ruwe olieproducent in Midden- en Zuid-Amerika worden, achter Brazilië, aldus de EIA.

Het rapport merkt overigens wel op dat de toekomst van de samenwerking tussen de bedrijven in het Stabroek-blok onzeker is. De overname van Hess door Chevron, dat een belang van 30 procent heeft in het Stabroek-blok, kan vertraging oplopen vanwege arbitrageprocedures die door de huidige partners ExxonMobil en CNOOC zijn aangespannen. Zij claimen namelijk voorkeurrecht te hebben op het aandeel van Hess in het blok. ExxonMobil heeft een belang van 45 procent in het Stabroek-blok en CNOOC een belang van 25 procent.

REGIO

| united news | Door: Redactie