• donderdag 25 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA POMPT USD 66 MILJOEN IN SUBSIDIE STROOMTARIEVEN | SURINAME BOUWT JUIST AF

| united news | Door: Redactie

Foto: Vicepresident Bharrat Jagdeo.

Terwijl Suriname de stroomsubsidie afbouwt, alloceert de regering van Guyana USD 66 miljoen voor subsidie van haar volk.

 

In reactie op de stijgende wereldwijde brandstofprijzen zal de regering van Guyana binnenkort een aanvullende begroting van USD 66 miljoen presenteren aan de Nationale Assemblee om het staatsbedrijf Guyana Power and Light (GPL) in staat te stellen de elektriciteitskosten voor huishoudelijke consumenten te subsidiëren. Vicepresident Bharrat Jagdeo kondigde dit aan tijdens een persconferentie in het Presidentieel Paleis in Georgetown. Extra financiering is noodzakelijk omdat GPL haar toegewezen brandstofbudget heeft uitgeput. De sterke stijging van de brandstofprijzen heeft verdere financiële ondersteuning

noodzakelijk gemaakt.

“De brandstofprijs is gestegen van US$70 naar meer dan US$105, misschien zelfs US$110 per vat. Maar we verhogen de elektriciteitsprijs niet; in een ander land zouden ze de elektriciteitsprijs hebben verhoogd. Dat betekent dat we voor het einde van het jaar naar het parlement zullen gaan voor een aanvullende begroting van US$66 miljoen om elektriciteit te subsidiëren.

We moeten hiervoor naar het parlement voordat het reces ingaat vanwege de brandstofprijzen,” verklaarde vicepresident Jagdeo. De inspanningen van de regering om de impact van de stijgende brandstofprijzen te beperken, zijn tijdelijke maatregelen totdat het Gas-to-Energy-project operationeel is. Guyana is actief op zoek

naar energieoplossingen, waarbij het Gas-to-Energy-project voorop staat. Dit initiatief heeft als doel om tegen het laatste kwartaal van 2024 ongeveer 300 megawatt aan stroom te leveren, wat de opwekkingscapaciteit van het land met meer dan 100% zal vergroten.

De elektriciteitstarieven in Guyana behoren tot de hoogste in de regio, en het Gas-to-Energy-project wordt verwacht de kosten van elektriciteit met 50% te verlagen. Dit zal worden bereikt door geïmporteerde zware stookolie (HFO) te vervangen door aardgas uit Guyana’s offshore Liza-olieveld, wat ook de uitstoot zal verminderen en de stabiliteit van de stroomvoorziening zal verbeteren. Het project, een samenwerking tussen de regering van Guyana en ExxonMobil, omvat de aanleg van een pijpleiding om aardgas van het Liza-veld naar onshore faciliteiten in Wales, West Bank Demerara, te transporteren.

De Amerikaanse groep CH4-Lindsayca is gecontracteerd om de geïntegreerde faciliteit te bouwen, inclusief een 300 megawatt elektriciteitscentrale. Naast stroomopwekking is de regering van plan om aardgasbijproducten zoals kookgas en kunstmest te commercialiseren, zowel binnenlands als in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de druk op de huishoudens te verlichten en tegelijkertijd te werken aan duurzame energieoplossingen voor de toekomst van Guyana.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: GEEN BEWIJS VAN VERLAGING ELEKTRICITEITSKOSTEN GAS TO ENERGYPROJECT GUYANA

 

 

| united news | Door: Redactie