• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana ondervindt enorme last van rook uit Suriname

| keynews.sr | Door: Redactie

De enorme rookontwikkeling in Wageningen zorgt nu ook voor enorme last in Guyana. Vooral bewoners van de omgeving Boven-Corentyne, Regio zes, hebben last van de rook. Dit meldt directeur Kemraj Parsram van de Environmental Protection Agency (EPA) van News Room Guyana.

Ondertussen vertelde kolonel Nazrul Hussain, directeur-generaal van de Civil Defence Commission (CDC), aan de News Room dat het Regional Disaster Response Mechanism is geactiveerd en dat verschillende instanties voor rampenrisicobeheer ook de situatie in de gaten houden. De rookwolk begon dinsdag de Guyanese bewoners te treffen, maar volgens een bewoner die in Skeldon woont, klaarde de rook om 08.00 uur

op. Op woensdag werd de rook dikker en duurde het langer om op te trekken. Het treft personen van no. 63 Beach tot Crabwood Creek.


“De rook heeft het Upper Corentyne-gebied getroffen, vooral die in Line Path. Gisterochtend ging ik rond 05:30 uur naar buiten en ik rook de rook en het was erg verstikkend. Vanmorgen zag ik weer dat de rook hoog was en intenser. Ik had zelfs een lichte hoofdpijn en als je naar buiten gaat, krijg je tranende ogen”, vertelde een bewoner woensdag aan de News Room. Scholen en andere kantoren moesten worden gesloten vanwege de impact

van de rook en personen met ernstige gezondheidsrisico’s wordt geadviseerd om het Port Moraunt-gebied te evacueren.

Bewoner Leroy Doorson van Coronie zegt dat de rook de laatste dagen onverdraagbaar is geworden. Aantal bewoners hadden zich dinsdag verzameld op het Alida Plein om aandacht hierover te vragen van de autoriteiten. “De dc was met een paar mensen gekomen en heeft de menigte toegesproken, maar ik zie nog steeds geen verandering in de situatie.” Hij meent dat een aantal bewoners zich verenigd hebben in een groep en zullen binnenkort weer aandacht vragen over deze situatie. Wat de situatie nog erger maakt, is dat de brandweer landelijk in beraad is, waardoor het nu nog moeilijker is geworden om de brand onder controle te krijgen.

 

| keynews.sr | Door: Redactie