• donderdag 12 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA EN SURINAME SCHAREN ZICH ACHTER VERKLARING TEGEN VENEZUELA

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: De presidenten van Guyana, Venezuela en Suriname, respectievelijk, Irfaan Ali, Nicolás Maduro, en Chandrikapersad Santokhi.

Guyana en Suriname hebben zich aangesloten bij een groep landen en de Europese Unie (EU) om op te roepen tot “wijsheid en zelfbeheersing” in de huidige crisis in Venezuela.

Deze oproep werd formeel gedaan tijdens een bijeenkomst in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. De twee Caribische landen, beide lid van de Caricom, voegden zich bij de Dominicaanse Republiek en 17 andere landen in een gezamenlijke verklaring waarin diepe bezorgdheid werd geuit over de politieke crisis in Venezuela, die sinds de veelbesproken presidentsverkiezingen van

28 juli aanhoudt.

In de verklaring benadrukten Guyana, Suriname en de andere ondertekenaars het belang van een breed en inclusief dialoogproces om politieke overeenstemming te bereiken. Dit proces moet gericht zijn op nationale verzoening, vrede, openbare veiligheid en de versterking van de democratie in Venezuela.

Ze spraken hun steun uit voor alle inspanningen in deze richting en benadrukten dat de oplossing voor de crisis authentiek Venezolaans moet zijn, met de nadruk op democratie, rechtvaardigheid, vrede en veiligheid.

De landen en de EU erkenden ook het voorlopige rapport van het VN-expertpanel over de presidentsverkiezingen in Venezuela, waarin werd vermeld dat de Nationale Kiesraad (CNE)

van Venezuela nog geen verkiezingsverslagen heeft overgelegd die de geldigheid van de op 2 augustus aangekondigde resultaten ondersteunen. “In deze beslissende fase voor Venezuela en de regio moeten alle sociale en politieke actoren de grootst mogelijke terughoudendheid betrachten in hun publieke acties,” aldus de gezamenlijke verklaring, die ook werd ondertekend door Argentinië, Canada, Chili, Costa Rica, Tsjechië, Ecuador, Spanje, Guatemala, Italië, Marokko, Nederland, Panama, Paraguay, Peru, Portugal, Uruguay en de Verenigde Staten.

De verklaring handelt over het belang van respect voor democratische principes en mensenrechten, met name de vrijheid van vreedzame vergadering en de vrijheid van meningsuiting voor alle Venezolanen. “Aanvaarding en respect voor de waardigheid en integriteit van alle individuen zijn de essentiële principes waarop de vreedzame co-existentie in onze samenlevingen is gebouwd,” stond er in de verklaring. De ondertekenaars spraken hun diepe veroordeling uit over de repressie van demonstranten en het geweld dat veel Venezolanen het leven heeft gekost in de nasleep van de verkiezingen. Zij riepen de Venezolaanse autoriteiten op om dringend een einde te maken aan het geweld en om alle gedetineerden vrij te laten, waaronder vertegenwoordigers van de oppositie.

Daarnaast werd er een dringend beroep gedaan op de terugkeer van het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties naar Venezuela, zodat deze haar mandaat volledig kan uitvoeren. De landen drongen er ook bij Venezuela op aan om, in overeenstemming met het Verdrag van Caracas van 1954, veilige doorgang te verlenen aan zes asielzoekers die momenteel verblijven op de ambassade van Argentinië, zodat zij het Venezolaanse grondgebied veilig kunnen verlaten.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: VENEZOLAANSE OPPOSITIE ROEPT OP TOT INTERNATIONAAL PROTEST TEGEN PRESIDENT MADURO

 

| united news | Door: Redactie