• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA EN SURINAME HEBBEN BAAT BIJ GEZAMENLIJKE ONTWIKKELING VAN OLIE- EN GASBRONNEN

| united news | Door: Redactie

Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie, zegt in gesprek met OilNow dat er echt potentieel is voor samenwerking tussen Guyana en Suriname, met name bij de ontwikkeling van gasbronnen. 

“Er zijn grote olie- en gasvoorraden ontdekt en beide landen zouden in de toekomst kunnen profiteren van de gezamenlijke ontwikkeling van die hulpbronnen op de binnenlandse, regionale en internationale markten.”

Jagesar zegt dat de twee landen een sterke relatie hebben en dat grensoverschrijdende veldontwikkelingen niet ongebruikelijk zijn in de wereldwijde olie- en gasindustrie; overeenkomsten bestaan in landen als de Verenigde Staten, Mexico, Noorwegen en Duitsland. Bovendien is de samenwerking tussen Guyana en Suriname

is al sterk. Vorig jaar zijn de besprekingen tussen de twee op gang gebracht over de ontwikkeling van een gemeenschappelijke strategie om de olie- en gassector vooruit te helpen.
Suriname en Guyana hebben de mogelijkheid van grensoverschrijdende ontwikkeling nog niet onderzocht, maar de best presterende blokken van de landen worden aan de grens samengevoegd. Er zijn vooralsnog meer dan dertig ontdekkingen gedaan in het Guyanese Stabroek-blok en vijf in het naastgelegen Surinaamse blok 58. Die blokken worden beheerd door de grote bedrijven ExxonMobil en TotalEnergies.

De ontdekking die het dichtst bij de grens ligt, is met name aan de kant van Guyana bij Haimara-1, onderdeel van ExxonMobil. De meest veelbelovende vondst werd gedaan in februari 2019. 

Harvey Bijnaar, oprichter en topman One Basin Three Nations (OBTN) zegt dat er mogelijk een ondergrond is die zich uitstrekt tot aan Suriname. 
“De One Basin Three Nations Advisory Group gelooft dat er een grensoverschrijdende mogelijkheid is voor samenwerking om dit reservoir door beide betrokken landen te verkennen en te produceren”, denkt hij.

De OBTN-oprichter wees erop dat zowel Guyana als Suriname het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS) hebben ondertekend en dit geeft een kader om het samenwerkingsproces op gang te brengen.

Bron: Oilnow.gy
 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie