• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA DIENT LAATSTE JURIDISCHE PLEITNOTA IN BIJ HET ICJ IN GRENSGESCHIL MET VENEZUELA

| united news | Door: Redactie

Foto: Het Internationaal Gerechtshof (ICJ), in Den Haag | Bron: OilNow.gy

Op 9 december heeft Guyana zijn laatste schriftelijke argumenten ingediend bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in het lopende grensgeschil met Venezuela, zo maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Het geschil draait om de Arbitrale Uitspraak van 1899, die de grens tussen de twee landen juridisch vastlegde. Venezuela accepteerde deze grens decennialang, maar verklaarde de uitspraak in 1962 nietig en heeft sindsdien meer dan twee derde van het grondgebied van Guyana in de Essequibo-regio geclaimd. Guyana spande juridische procedures aan bij het ICJ in 2018, nadat VN-secretaris-generaal António Guterres had vastgesteld

dat een juridische oplossing de beste weg vooruit was. In 2020 besloot het ICJ dat het gerechtshof jurisdictie had over de zaak, waarbij het de bezwaren van Venezuela verwierp.

In de laatste indiening, getiteld “Guyana’s Antwoord op Venezuela’s Tegenmemoriaal,” weerlegde de regering van Guyana de juridische argumenten van Venezuela. “De bezwaren van Venezuela tegen de Arbitraal Uitspraak en de internationale grens zijn volledig ongegrond,” stelde Guyana in de pleitnota, waarin het vertrouwen werd uitgesproken dat het ICJ de geldigheid en bindende aard van de Arbitrale Uitspraak van 1899 zou bevestigen.

Sasenarine Singh, de ambassadeur van Guyana in Brussel, leverde het document persoonlijk

in bij de griffier van het ICJ. Deze indiening markeert de laatste schriftelijke fase voor Guyana, voordat de rechtszittingen verdergaan.

Het ICJ wordt verwacht binnenkort een uitspraak te doen over de zaak, waarbij Guyana hoopt dat het vonnis “eindelijk en juridisch” de grens zal bevestigen zoals vastgesteld in de Arbitrale Uitspraak van 1899.

Hoewel het Gerechtshof al eerder had geoordeeld dat de zaak ontvankelijk is en dat het ICJ jurisdictie heeft, heeft Venezuela herhaaldelijk aangegeven de jurisdictie van het Gerechtshof niet te accepteren. Desondanks heeft het land aan elke fase van de procedure deelgenomen. Guyana heeft steeds verklaard zich te zullen houden aan het vonnis van het Gerechtshof.

In december 2023 vaardigde het ICJ voorlopige maatregelen uit, waarbij Venezuela werd verboden acties te ondernemen die de administratie en controle van Guyana over het Essequibo-gebied zouden kunnen ondermijnen, in afwachting van de uitkomst van de zaak. Toch ondertekende de Venezolaanse president Nicolás Maduro op 3 april 2024 de ‘Organieke Wet voor de verdediging van Guayana Esequiba’. Deze nieuwe wet claimt de Essequibo-regio als onderdeel van Venezuela. Guyana heeft de internationale gemeenschap op de hoogte gesteld van deze ontwikkelingen.

UNITEDNEWS|REGIO

| united news | Door: Redactie