• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA BESTUDEERT LOCATIES VOOR TWEEDE WATERKRACHTPROJECT

| united news | Door: Redactie

Na het stroomlijnen van het waterkrachtproject van Amaila Falls van 165 megawatt (MW) voor 2027, is het Guyana Energy Agency (GEA) begonnen met de evaluatie van de locatie voor een tweede waterkrachtproject, zei de chief executive officer Mahender Sharma onlangs. 
Amaila had ervoor gekozen om het eerste waterkrachtproject te zijn nadat een studie door het Noorse bedrijf Norconsult had vastgesteld dat dit het beste project zou zijn om de overgang van Guyana naar hernieuwbare energiebronnen te beginnen.

Guyana heeft een enorm potentieel voor waterkracht, merkte Sharma op. “De Amaila-watervallen, ingesteld op 165 MW, is slechts een klein deel van wat we

kunnen benutten”, zei hij. De functionaris herinnerde eraan dat bij een beoordeling die in de jaren zeventig werd uitgevoerd, het waterkrachtpotentieel van Guyana 8,5 GW bedroeg.

“Die schatting is gemaakt in een tijd waarin de bevolkingsdichtheid heel verschillend was, de bezettingscentra heel verschillend waren en milieu- en sociale overwegingen heel verschillend waren. Dus 8,5 GW vertegenwoordigt wat er potentieel technisch aanwezig is. Om dat te benutten, moeten we aan de slag gaan en alle ecologische en sociale effecten analyseren …”, merkte hij op.

Een recentere beoordeling zou een ander aantal opleveren, legde Sharma uit, maar het punt is dat er een enorm

potentieel is. Met projecten als Amaila zei hij dat er veel implicaties zijn voor sociale, ecologische, economische en politieke sferen die van invloed zijn op hoe snel ze kunnen worden geoperationaliseerd.

“Het bouwen van een waterkrachtcentrale, het bouwen van een zonnepark kost wat tijd, kost veel tijd. Het kost veel tijd om de hydrologie te krijgen, de technische elementen te krijgen, het ontwerp te krijgen, het milieuwerk te krijgen, te kijken naar alle sociale dimensies die hiermee gepaard gaan, en degenen onder jullie die de geschiedenis van Amaila hebben gevolgd, zijn maar al te bekend “We praten hier al heel lang over”, zei hij. 
Hij merkte ondertussen op dat aardgas een unieke kans biedt om als transitiebrandstof te gebruiken. Guyana heeft aardgas in grote hoeveelheden in het offshore Stabroek-blok.

De overheid en ExxonMobil werken samen aan het Gas-to-Energy-project, dat gas gaat leiden van het Liza-veld naar de kust voor stroomopwekking en andere doeleinden. Het Gas-to-Energy-project zal naar verwachting 25 jaar duren, terwijl Guyana zijn potentieel voor hernieuwbare energie ontwikkelt. De regering is van plan om de energiemix van Guyana tegen 2035 voor 67% hernieuwbaar te maken, volgens haar strategie voor koolstofarme ontwikkeling.

UN|GUYANA
 

| united news | Door: Redactie