• dinsdag 05 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grondconversie een overwinning voor de burger

| sun.sr | Door: Redactie

NGEZONDEN - Over de grondconversie is het een en ander te doen. Vreemd is dat niet. Ieder besluit van de overheid wordt onder een vergrootglas gelegd. Volledig terecht overigens, anders kunnen we net zo goed het regime uit Noord-Korea hier invoeren. Geen goed idee, neem dat maar van mij aan. We moeten de democratie die we in Suriname hebben, koesteren. En ja, dit betekent dat er soms besluiten worden genomen waar je het als burger niet mee eens bent. En ja, daar kun je heel erg boos over worden. Maar ook dit hoort bij een democratie. Het is eigenlijk niks

meer of minder dan een huwelijk. Ook daarin moet je soms naar die vervelende verjaardag waar je helemaal geen zin in hebt.

Het besluit over de grondconversie valt trouwens niet in de categorie vervelende besluiten of verjaardagen van schoonouders. De grondconversie is namelijk een overwinning voor de burger. Ik zal aan de hand van vier voordelen uitleggen waarom.

1. Het wordt eigendom

Het eerste voordeel is eenvoudig. Grond dat nu nog in het bezit is van de overheid, wordt gekocht door de huurder of bewoner. Een huurovereenkomst is niks waard, grond is dat wel. Als je het over een aantal jaar wilt verkopen,

levert het een mooi bedrag op. Zie het als een extra stukje zekerheid voor later. Het is immers een vermogensvergrotende eenheid, vooral voor de kansarmen. Bovendien vormt het een betere collateral (zekerheid) bij het aangaan van geldleningen.

2. Goedkope overname

Voordeel nummer twee is dat de grond lekker goedkoop kan worden overgenomen of aangekocht. Beide partijen, de burger en de overheid, worden er beter van. En het is voor burgers die al jaren een stuk land onder erfpacht of grondhuur hebben een terechte beloning dat ze voor weinig Surinaamse dollars het land waar ze recht op hebben, kunnen kopen.

3. Het gaat nog sneller dan op de markt

Een transactie op de markt duurt bij wijze van spreken nog langer dan de overdracht van de grond. Je hoeft namelijk alleen maar naar de notaris. Het ministerie van Grondbeleid en bosbeheer is een zeer bekwaam ministerie. Helaas heeft dit ministerie last van de kwaal die wel meer ministeries hebben, er moeten weleens wat papiertjes worden ingevuld of de welbekende “tjauw(min)” worden verstrekt. Dat weten de ministeries zelf ook, vandaar dat de grondconversie rechtstreeks via de notaris gaat. Inderdaad, alsof je naar de markt om een stuk vis gaat. Je staat snel weer buiten.

4. Ook de andere rompslomp is voorbij

Over de papieren rompslomp gesproken. Ieder jaar is het een flink gedoe om voor leges en rechten naar verschillende loketten te gaan. Het systeem werkt goed hoor, alleen is het, laten we eerlijk wezen, zonde van de tijd. Dankzij de grondconversie is het voorbij om bij diverse loketten te betalen.

En dat met de overheid?

Voor de Surinaamse burger zijn er dus alleen maar voordelen van de grondconversie. En dan ben ik het misschien wel belangrijkste voordeel nog vergeten. De grondconversie gaat de Surinaamse overheid honderden miljoenen opleveren. Nu vraag je je misschien af wat jij daar aan hebt. Nou, ik kan je verzekeren dat de overheid daar niet met alle ambtenaren een maand van op vakantie gaan.

Onze economie heeft het zwaar. Iedere impuls helpt en dit is een hele mooie impuls. Natuurlijk zijn we niet direct uit de financiële zorgen, maar deze inkomsten zorgen ervoor dat we weer iets meer vlees op de botten hebben.

Angst is nooit een goede raadgever. Ik heb in de media diverse berichten gelezen van tegenstanders. Bijvoorbeeld dat de grondconversie te duur zou zijn, of dat er een andere doelgroep er beter van zal worden. Feit is dat de mofina wangs baat hebben bij de grondconversie. Ik snap dat het voor mensen die het niet zo breed hebben een flink bedrag is, maar de deal is erg goed. Dat kun je niet ontkennen. Met de grondconversie wordt bovendien de rechtszekerheid van burgers en eigenaren verhoogd. En de inhoud van de staatskas. Het is dan ook een win-winsituatie.

RFN Bouterse


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie