• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GRENSSPANNINGEN TUSSEN VENEZUELA EN GUYANA LOPEN OP

| united news | Door: Redactie

Foto: De Venezolaanse generaal-majoor Domingo Hernández Larez. De strategisch operationeel commandant van de nationale strijdkrachten (FANB) | Bron: Kaieteur News

Een dag nadat twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen over Guyana vlogen, kondigde de Venezolaanse generaal-majoor Domingo Hernández Larez, strategisch operationeel commandant van de nationale strijdkrachten (FANB), aan dat zijn land Essequibo wil verbinden met Venezuela door middel van infrastructurele projecten.

Deze aankondiging volgt op een overvlucht van twee Amerikaanse marinevliegtuigen boven de kust van Guyana op donderdag. Venezuela beschouwde deze actie als een provocatie en een schending van de Argyle-overeenkomst die beide landen eind vorig jaar in Saint Vincent en de Grenadines ondertekenden.

Venezuela bouwt

brug naar omstreden gebied

Larez verklaarde echter op vrijdag dat Venezuela via “verbindingswegen” een link wil leggen met Guyana. Volgens de generaal-majoor is zijn regering hier al mee begonnen door de bouw van een brug over de Cuyuni-rivier, die Guyana’s dorp Eteringbang (regio Seven, grenzend aan Venezuela’s San Martin) scheidt. De brug verbindt Venezuela met het eiland Ankoko in de Cuyuni-rivier. Larez plaatste zelfs video’s op zijn Twitter-account van de ingebruiknameceremonie van de brug. Op de beelden zijn tanks en militair materieel te zien die de brug oversteken naar het eiland, wat erop duidt dat Venezuela troepen en materieel dichter bij

Guyana’s grondgebied verplaatst.

Luchtfoto van de brug die Venezuela over de Cuyuni-rivier heeft gebouwd

Larez noemde de brug een “campagnebrug” en zei: “Ingenieurs van het territoriale verdedigingssysteem hebben de Cuyuni-rivier overgestoken via de campagnebrug om harmonie en vooruitgang te brengen naar ons grondgebied in de Essequibo-regio van Guyana.” Hij voegde daaraan toe: “Machines zullen passeren, we zullen scholen, universiteiten, gezondheidscentra, bevoorradingscentra, verbindingswegen bouwen, evenals handelsposten en vele andere productieve projecten ten gunste van onze mede-Essequiboers.”

Internationale rechtszaak en schending van overeenkomst

Als Venezuela doorgaat met zijn plan om Essequibo te verbinden, zou dit een schending van het internationaal recht zijn. Het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela ligt momenteel voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Vorig jaar oordeelde het Hof dat Venezuela geen actie mag ondernemen die de controle van Guyana over de Essequibo-regio zou kunnen veranderen.

Venezuela maakt historisch gezien aanspraak op de Essequibo-regio van Guyana, ondanks de aanvaarding van de Arbitrale Uitspraak van 1899 die Guyana controle geeft over het gebied. De zaak is ontstaan uit de betwisting door Venezuela van de geldigheid van deze uitspraak.

Na jaren van vruchteloze bemiddeling werden beide landen via de VN-vredesmacht naar het ICJ gestuurd om het geschil voor eens en voor altijd te beslechten. Desondanks is Venezuela doorgegaan met agressieve acties die de regionale vrede kunnen bedreigen.

Pogingen tot de-escalatie door bemiddeling

De Venezolaanse president Nicolás Maduro stuurde eerder troepen naar de grens met Guyana en lanceerde een campagne om de Essequibo-regio illegaal te annexeren. Ondanks zorgen dat deze actie een directe bedreiging vormde voor de regionale vrede, zette Maduro zijn agressie voort door te stellen dat zijn militaire oefening gericht was op illegale mijnbouw op Venezolaans grondgebied.

Kort daarna verklaarde de Venezolaanse leider Essequibo onrechtmatig tot een Venezolaanse staat. Dit leidde tot grote spanningen in de regio en bracht de premier van Saint Vincent en de Grenadines ertoe om vredesbesprekingen te organiseren tussen Maduro en president Irfaan Ali.

De gesprekken vonden plaats op de internationale luchthaven Argyle op het eiland Saint Vincent en de Grenadines en resulteerden in de ondertekening van de Argyle-verklaring op 14 december 2023.

REGIO

GERELATEERD AAN: VENEZUELA HEKELT OVERVLUCHT AMERIKAANSE GEVECHTSVLIEGTUIGEN BOVEN GUYANA

 

| united news | Door: Redactie