• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grassalco neemt voortouw in ordening goudsector

| suriname herald | Door: Redactie

Het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco heeft het voortouw genomen in de ordening van de goudsector in ons land. Het bedrijf heeft een deel van haar concessie te Maripaston in het district Para beschikbaar gesteld aan illegale goudzoekers. Ordening van deze sector geniet prioriteit bij de regering, waar Grassalco aan wil helpen bijdragen.

Directeur Wesley Rozenhout geeft aan dat het een mijlpaal is dat zijn bedrijf hieraan een bijdrage kan leveren. Het is gelijk ondersteunend naar het beleid van de regering toe. In gesprek met de STVS zegt de directeur dat reeds bij het aantreden van de regering een afdeling Free, Prior and Informed Consent (FPIC)

op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is ingesteld. 

De bedoeling is dat bedrijven verplicht zijn bij het uitvoeren van activiteiten dit in samenspraak doen met de plaatselijke bevolking. Behalve de Community Relations van Grassalco moest dit gedeelte van de betrokkenheid van de bevolking breder worden aangepakt. Het moet uiteindelijk ertoe leiden dat het bedrijf en de gemeenschappen voordelen hebben aan die constructie. In dit geval verdienen de bewoners een boterham aan de goudwinning en kan het bedrijf in alle rust haar werkzaamheden uitvoeren.

De illegale goudwinning heeft op verschillende momenten voor de nodige hoofdbrekens gezorgd in ons land, waarbij zelfs burgers het

leven hebben gelaten. Vaak is het ook tot een botsing gekomen tussen porknokkers en veiligheidstroepen. Rozenhout geeft aan dat op de concessie van Grassalco uitsluitend aan groen goudwinning wordt gedaan, zonder gebruik te maken van kwik. Bij de kleine goudzoekers kunnen ze leren hoe ze het edelmetaal kunnen winnen zonder het milieu te vernietigen. Rozenhout stelt dat het voor de staat belangrijk is om een stukje kennis over te brengen op de goudzoekers, zodat er een goede stap wordt gezet om de sector te ordenen.

Grassalco zal volgens de directeur ook streng toezien dat de regels worden nageleefd. Met partners zijn afspraken gemaakt om dit stukje van de ordening goed uit te voeren.

| suriname herald | Door: Redactie