Getuigenverhoor strafzaak-Kippie-debacle begonnen
| de ware tijd | Door: Redactie
door Ivan Cairo
PARAMARIBO — “Er is geen kip, er zijn geen machines. Alles is weg. Er is niets.” Zo uitte ondernemer Vijay Kirpalani donderdag tegenover kantonrechter Lygia Ravenberg zijn frustraties dat hij zeer waarschijnlijk is beetgenomen door de Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh, eigenaar van De Doksenclub.
De Nederlander en zijn vrouw Asha Badal staan terecht op beschuldiging van gekwalificeerde verduistering. Zij zouden circa één miljoen US dollar van een door Kirpalani verstrekt investeringskrediet van 3,7 miljoen US dollar niet kunnen verantwoorden. Met dat geld zouden verliezen van hun doksenbedrijf zijn gecompenseerd, stelde Kirpalani.
“We hadden dat geloof en achteraf zijn we
van een koude kermis thuis gekomen” Vijay Kirpalani
Onderzoeken
De rechter wilde het naadje van de kous weten en Kirpalani werd tijdens een langdurig getuigenverhoor flink aan de tand gevoeld. De getuige legde uit hoe hij in contact was gekomen met de doksenboer die vertelde dat hij een plan had om goedkoop in Suriname geproduceerde kip op de markt te brengen.
“Van den Bergh verklaarde deskundig te zijn op het gebied van de productie van kip. Daarna heeft hij een plan gepresenteerd hoe hij dat zou doen. Wij hebben geïnvesteerd in dat plan”, hield Kirpalani de rechtbank voor.
Hij vertelde verder dat op een
Na een vonnis in kort geding schakelde Kirpalani accountantskantoor Ernst & Young (EY) in om een audit te doen. Ook de consultants Sharmila Ramadhin en Ivan Bos werden afzonderlijk in de arm genomen om het zogenoemde Kippie-project op financiële en technische haalbaarheid te toetsen.
Ramadhin concludeerde dat de pluimveeboer zeshonderdduizend US dollar niet kan verantwoorden, terwijl EY tot een bedrag van ruim SRD 1 miljoen kwam dat niet terug te vinden is in de boeken.
Kirpalani vertelde dat naarmate een project wordt uitgevoerd extra investering nodig is en dat de uitvoering door omstandigheden kan vertragen. “Op zichzelf was het niet abnormaal dat het project langzaam op gang kwam. We hadden dat geloof en achteraf zijn we van een koude kermis thuis gekomen”, aldus de getuige.
Verweer
Kirpalani moest van de rechter ook uitleggen waarom hij het gevoel had te zijn opgelicht door Van den Bergh en Badal en waarom hij van oordeel is dat ze een deel van de investering hebben verduisterd. De ondernemer gaf aan dat ondanks een uitspraak van de kortgedingrechter om de machines die uit bedrijf waren weggehaald terug te plaatsten, dat niet is gedaan. Er is een begin gemaakt met het opzetten van de productie-infrastructuur, maar daar is niks van overgebleven.
Advocaat Murwin Dubois, die Van den Bergh verdedigt, hield Kirpalani voor dat wanneer partijen een kredietovereenkomst hebben getekend er nimmer sprake kan zijn van oplichting en verduistering. Met het aangaan van de overeenkomst is het investeringskapitaal eigendom geworden van Van den Bergh, stelde de strafpleiter, en zou hij zelf mogen bepalen hoe met het geld om te gaan.
Er was namelijk ook een terugbetalingsschema met Kirpalani. Maar deze betwiste dat. Hij merkte op dat wanneer een investeringskrediet is verstrekt voor een specifiek project, dit niet voor andere zaken mag worden aangewend.
Verder merkte Dubois op dat consultant Ramadhin in haar rapport heeft aangegeven dat het Kippie-project wel uit te voeren zou zijn, wat haaks staat op de conclusie van Bos. De getuige voerde daartegen in dat Ramadhin geen pluimveedeskundige is en zich heeft gefocust op de financiële verantwoording. De rechter heeft de voortzetting van de zaak bepaald voor april, omdat de officier van justitie Ramadhin als getuige wil horen.
| de ware tijd | Door: Redactie