• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gemeenschappelijk Hof van Justitie wil samenwerking met rechterlijke macht vernieuwen

| suriname herald | Door: Redactie

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie wil de samenwerking met de rechterlijke macht vernieuwen en versterken. Een delegatie van dit Hof heeft gisteren een bezoek gebracht aan president Chan Santokhi. De bezoekers werden vergezeld door Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie in Suriname. De afvaardiging is in het land voor een officieel werkbezoek.

President Chan Santokhi, president Rasoelbaks van het Hof van Justitie en de delegatieleden van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Foto: CDS

Het Hof van Justitie is versterkt met een nieuw tevens digitaal registratiesysteem, dat voor efficiëntie zal zorgen in de procedure van rechtspraak. Verder zal er samengewerkt worden

op het gebied van opleidingen en trainingen. Surinaamse rechters kunnen kennis opdoen op de eilanden.

Rechters en secretarissen van het Gemeenschappelijke Hof kunnen ook in Suriname een opleiding volgen. Daarnaast zullen de Caribische rechters ook lesgeven in Suriname. Beide rechtsspraakinstituten hebben twee dagen gedelibereerd over diverse aspecten van samenwerking. Deze zullen vervat worden in een samenwerkingsovereenkomst. President Santokhi is door beide instituten over de diverse gebieden van coöperatie geïnformeerd.

De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechtsprekende instantie voor de overzeese gebieden van het Koninkrijk der Nederlanden, te weten: Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De rechtspraak op de eilanden is iets anders georganiseerd dan in Nederland.

Er is maar een rechterlijk college voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat is het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De rechters van het Gemeenschappelijk Hof spreken zowel recht in eerste aanleg als in hoger beroep.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie