Geen 1,5 meter meer, maar nieuwe coronagolf niet uit te sluiten
| rtlnieuws.nl | Door: Redactie
Precies 1,5 jaar na het invoeren van de 1,5-meter-maatregel, komt er toch écht een einde aan. Vanavond in de coronapersconferentie zal demissionair premier Rutte dat bekendmaken. Maar is dat eigenlijk wel verantwoord? "Dat weet je nooit met 100 procent zeker", zegt OMT-lid Marc Bonten in een interview met RTL Nieuws.
Afgelopen weekend lekte uit dat het kabinet de stap waagt: de 1,5-meter-regel zal per 25 september verdwijnen. Marc Bonten, een arts-microbioloog die als OMT-lid het kabinet adviseert, zegt dat deze maatregel één van de meest efficiënte onderdelen van het totale pakket aan maatregelen was.
Onder controle
"Ik denk niet dat we dat kunnen
Andere maatregelen blijven overigens nog wel gelden na 25 september. Zo zal het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht blijven. En in de horeca en culturele sector worden coronatoegangsbewijzen verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.
19.00 uur: coronapersconferentie
De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is om 19.00 uur
Maar toch: er liggen nog steeds meer dan 600 mensen met corona in het ziekenhuis. Is het dan verantwoord om zo'n basismaatregel nu al los te laten? "Dat weet je niet met 100 procent zekerheid", zegt Bonten. "Ik weet ook niet wat de overwegingen zijn van het kabinet om daarvoor te kiezen. Dat gaan we horen."
Nieuwe golf?
Volgens Bonten zal het loslaten van de 1,5 meter tot een toename van besmettingen gaan leiden. "Daar wordt in de prognoses van het RIVM rekening mee gehouden. De vraag is ook of het ook zorgt voor een toename van ziekenhuisopnames. Modellen die wij gezien hebben in het OMT, sluiten een forse toename met het huidige vaccinatiepercentage niet uit."
In een doemscenario gaat het dan om 400 tot 600 patiënten op de ic tegelijkertijd. Bonten: "Dat is iets wat de ziekenhuizen niet willen. We hebben zo'n forse golf twee keer meegemaakt, de rek is eruit. Er is veel aan gelegen om dat niet te laten gebeuren."
Bonten wijst erop dat van de mensen die in het ziekenhuis liggen, bekend is dat meer dan 90 procent niet gevaccineerd is. "Vaccineren blijft de allerbelangrijkste maatregel."
Groepsimmuniteit
11,3 miljoen Nederlanders zijn nu volledig gevaccineerd. Dat is bijna 80 procent. Hoe kan er dan toch nog zo'n scenario zijn? "Dat heeft te maken met de besmettelijkheid en het ziekmakend vermogen van de deltavariant. Als meer dan 10 procent van de bevolking niet gevaccineerd is, dan is er nog steeds een heel groot reservoir van mensen dat ernstig ziek kan worden en in het ziekenhuis terechtkomt."
Groepsimmuniteit was eerder bereikt als we nu nog met de oude coronavariant te maken hadden, stelt het OMT-lid. "Dan hadden we aan de 80 procent genoeg. Maar omdat we de deltavariant hebben, moeten we het liefst boven de 90 procent gevaccineerd hebben."
| rtlnieuws.nl | Door: Redactie