Garcia Paragsingh beëdigd als procureur-generaal
| united news | Door: Redactie
Na een woelige week waarin veel is gezegd over hoe de benoeming van Garcia Paragsingh tot Procureur Generaal tot stand is gekomen, is haar benoeming nu officieel een feit.
Foto: Garcia Paragsingh en president Chandrikapersad Santokhi kort na de beëdiging van Paragsingh tot Procureur Generaal. | Auteur: Wilfred Leeuwin.
Maandag heeft de officiele beëdiging plaatsgevonden door president Chandrikapersad Santokhi in het presidentieel paleis. Voor vele aanwezigen was het even gissen als bij deze plechtigheid vice president Ronnie Brunswijk ook aanwezig zou zijn.
“Hallo iedereen hoe gaat het’ klonkt het terwijl de veel besproken vice president, die openlijk kritiek heeft geleverd op deze benoeming, de zaal met
Santokhi begon zijn speech door aan te geven dat de afgeloen dagen er veel is gehoord en gezegd rond de benoeming van Paragsingh. “Het enige dat ik vandaag kan zeggen is dat ik als president zeer zorgvuldig en overeenkomstig de wettelijke bepalingen te werk ben gegaan”.
Het staatshoofd zegt dat de traditie om vanuit een profielschets van de functie eerst te kijken naar een kandidaat vanuit het Openbaar Ministerie, heeft nu ook weer gegolden. “Wij dienen ons te
Door deze zorgvuldige werkwijze te volgen is voorkomen dat uit puur politieke motieven en overwegingen de benomeing tot stand zou komen”.
Paragsingh zal nu als officieël hoofd van het vervolgingsapparaat sturing moeten geven aan een gedegen vervolgingsbeleid om alle vormen van criminaliteit, inclusief de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. De regering zal volgens Santokhi de nodige middelen en menskracht ter beschikking stellen. Het staatshoofd benadrukt dat sinds het aantreden van de regering er getracht is verlichting te brengen in het werk van de rechterlijke macht.
Zich richtend tot de beëdigde Procureur Generaal, vroeg het staatshoofd haar ervoor te zorgen dat al haar werkarmen uitvoering geven aan de rechtshandhaving en de integriteit van die werkarmen op te poetsen. “De financiele versterking van de rechterlijke macht is reeds ingezet en komt zij nu als apart orgaan op de staatsbegroting” zei Santokhi. De personele bezetting zal worden aangepakt alsook een totale reorganisatie van de rechterlijke macht, waaronder regelgeving.
De president benadrukt dat de rechterlijke macht de peiler is van de rechtstaat, die vertrouwendwekkend moet blijven functioneren. “Als president zal ik mijn regering steeds aansturen om die impulsen te geven ter bescherming van de rechtsstaat. De beëdiging van u mevrouw Paragsingh is een impuls wat moet bijdragen tot verdere versterking van de rechtsstaat”. Aldus het staatshoofd.
Hij vroeg Paragsingh die ook de vertegenwoordiger is van de staat goede afspraken te maken in verband met het tijdig en adekwaat behartigen van de rechtsbelangen van de staat. “Het algemeen vervolgingsbeleid wordt ook bepaald door de regering”, benadrukt Santokhi.
Volgens Santokhi is het geen eenvoudige taak geweest om voor de invulling van deze posities bij het Hof van Justitie de juiste personen te vinden, die vooral integer en van onbesproken gedrag moeten zijn en kennis moeten hebben van het recht en over de samenleving.
Naast de president, vice president waren ook aanwezig voorzitter Marnus Bee van het parlement president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, leden van de regering en andere hoogwaardigheidsbekleders.
UNITEDNEWS
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie