• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gajadien: “Verdeling grond binnen gezin te duur”

| sun.sr | Door: Redactie

Het verdelen en overdragen van gronden binnen het gezin en/of familie, van vader naar kind en/of kleinkind, is een dure grap in ons land. Hierdoor blijven verdelingen en/of overdrachten van onroerende goederen jaren liggen, wat veel maatschappelijke problemen met zich meebrengt. Vooral als er sprake is van boedel. VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien heeft samen met voormalig Abop-fractieleider Dinotha Vorswijk hiervoor een initiatiefwet ingediend in De Nationale Assemblee (DNA). Intussen is Vorswijk minister van Grondbeleid & Bosbeheer (GBB) geworden. Volgens Gajadien is het doel van deze wet om ervoor te zorgen dat gezinnen in de samenleving niet overhoop zitten met percelen die

niet verdeeld kunnen worden, of dat ze niet in staat zijn dat te doen vanwege de financiële kosten die daarmee gepaard gaan. Door wijziging van de Zegelwet moet het dan goedkoper zijn om het verdelen en de overdracht van percelen te doen voor eerste- en tweedegraads familieleden.

Gajadien zei vandaag in het parlement dat hij hoopt dat de regering meewerkt aan de verlaging van de tarieven voor zegelkosten tot 0,5%. “In de regio hanteren de meeste landen tussen de 2 en 4%. Wij staan met 7% aan een veel te hoge kant. Wij stellen voor familieverdelingen 0,5% voor en algemene verdelingen

4%. Het kan ons ook helpen om beter op de lijst van de Ease of Doing Business te komen staan”, zei Gajadien.

Volgens Gajadien komen de kosten ook hoog te staan, doordat de waardebepaling van onze gronden aan de hoge kant is. “De zogenaamde klapperwaarde van percelen is heel hooggewaardeerd. Dat helpt mee met de verhoging van de kosten bij verdelingen of overdrachten. Wij hebben de samenleving beloofd dit probleem aan te aanpakken, daarom willen we ook een goed signaal aan haar afgeven.

Er zijn ook kritische vragen naar de regering, waarbij gesteld wordt dat ze inkomstenverhogende maatregelen treft, maar hier juist inkomsten zal derven. Gajadien vindt dat met de verlaging van de kosten voor familieverdeling, er juist een toename zal zijn van transacties, waardoor de staat meer kan verdienen. “In de discussies met de stakeholders hebben we opgemerkt dat er steeds minder transacties plaatsvinden. Men gebruikt ook alternatieve manieren om de overdrachtskosten te ontlopen en te by-passen. Bijvoorbeeld door het geven van een algemene volmacht. Hierdoor loopt de staat veel mis bij verkopen”, merkte Gajadien op.

Ze heeft ook de medewerking van de Vereniging van Notarissen in Suriname gevraagd hun medewerking te verlenen hierbij. “Ook de MI Glis hebben we gevraagd om mee te helpen bij de familieverdeling. Nu vloeit conform staatsbesluit 0,6% van de transactiewaarde door naar Glis. Maar van Glis horen we dat de 0,6% niet voldoende is om hun operationele kosten te dekken. Dus ze kijken juist naar een verhoging van het percentage. We hebben voorgesteld om het percentage bij familieverdelingen te verlagen en die te compenseren met andere soorten transacties”, aldus Gajadien.

De VHP had tijdens de afgelopen verkiezingscampagne beloofd om de transactiekosten bij familieverdelingen betaalbaar te maken.

| sun.sr | Door: Redactie