Gajadien: Te weinig inkomsten goudsector door laksheid
| starnieuws | Door: Redactie
In De Nationale Assemblee is vrijdag heftig gediscussieerd over 3 artikelen van de koloniale Deviezenregeling van 1947. Diverse Assembleeleden hadden liever een integrale wijziging. Nu worden slechts enkele zaken gewijzigd waarbij 'de gouverneur', nu president van het land, de wisselkoers en het deviezenbeleid niet meer bepaalt. Commissievoorzitter Asis Gajadien
Ook voerde Gajadien aan dat de minister van Financiën en Planning de overzichten die beloofd waren, niet heeft doorgestuurd naar De Nationale Assemblee. Het gaat om inkoop en export van goud door diverse bedrijven. Rabin Parmessar (fractieleider NDP), fractiegenoten Stephen
Er zijn volgens Gajadien meer dan 30 goudexportbedrijven. "Waar je ook komt, waar je ook terechtkomt. Eerste wat men vraagt is 'eehh mi wani wan goudexportvergunning'. En dan vraag ik de regering om mij aan te geven wat het beleid is", stelde Gajadien. Hij wil weten hoeveel goud de bedrijven opkopen en exporteren. De regering moet daar een overzicht van kunnen geven. Het land moet het op dit moment hebben van de goudsector. Daar liggen de verdiensten, voerde de commissievoorzitter aan. Goudopkoopbedrijven kopen goud op, maar de exportcijfers zijn in schril contrast daarmee. "Worden er zoveel sieraden in het land gedragen van duizenden kilo's?" vroeg Gajadien. Vanuit de regering zijn er tekortkomingen om de goudsector te ordenen.
Asabina benadrukte dat er een loopje wordt genomen met de samenleving wat de ordening van de kleinschalige goudsector betreft. Als de wil niet aanwezig is zal de ordening ook niet komen. Binnen de coalitie is er ook ook geen eenduidigheid. De vicepresident zegt A en de president B. Er wordt gesproken over nonsens en grote leugens door de leiders van het land. Er vinden oneigenlijke praktijken plaats in de kleinschalige goudsector, maar deze worden niet aangepakt. Asabina stelde dat het geld niet gehaald wordt waar dat moet, maar telkens wordt er meer belasting van het volk gevraagd op arbeid en consumptie. De vermogensbelasting blijft uit. De beleidskeuze bij de aanpassing van de Deviezenregeling is niet duidelijk. Net als diverse andere leden, pleitte Asabina ook voor een integrale benadering. De vraag werd ook gesteld of er nog een Deviezencommissie nodig is. Het deviezenbeleid moet bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) worden ondergebracht.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei dat met de drie artikelen harmonisatie wordt gebracht met de Bankwet. De integrale wijziging moet nog komen. Er zal verder gewerkt worden hieraan. De commissie die benoemd is voor deze wetswijziging zal verder aan de slag gaan. De komende week is er een overlegmoment tussen De Nationale Assemblee, de minister en de governor van de CBvS. Deze wijzigingen zijn noodzakelijk omdat de president niet de wisselkoers en het deviezenbeleid bepaalt. De wisselkoers komt tot stand door vraag en aanbod. De bewindsman beloofde de gevraagde overzichten op te sturen. De vergadering is uitgesteld tot een nader te bepalen datum.
De tweede vergadering waar het nieuw Burgerlijk Wetboek verder behandeld zou worden, is niet doorgegaan. De presentielijst was getekend door slechts 24 leden. Om rechtmatig te kunnen vergaderen, zijn 26 leden nodig.
| starnieuws | Door: Redactie