Gajadien: “Criminelen worden verdedigd in het parlement”
| suriname herald | Door: Redactie
Het doet de parlementariër tevens VHP-fractieleider, Asiskumar Gajadien, pijn om te zien dat een deel van de assembleeleden criminelen in het college verdedigt. Volgens hem heeft parlementariër Chuanrui Wang (VHP) geprobeerd een beeld te schetsen wat goed verkeerd is gegaan bij de ex-minister van Financiën. Echter merkt hij dat de coalitie in de bres springt voor ex-minister, Gillmore Hoefdraad, en het bestempeld als inmenging van de rechtszaak die tegen de ex-minister, die voortvluchtig is, loopt.
“Dan moet je een bepaald verstand hebben ja, om hier in het parlement criminelen te verdedigen,” zei de parlementariër. Hij is van oordeel dat partijen juist
Parlementariër Patricia Etnel (NPS) is van oordeel dat volksvertegenwoordigers ook rechtszittingen moeten gaan volgen, want parlementariërs hebben het recht om zaken te onderzoeken. Ze nodigt alle parlementariërs uit om de strafzittingen te gaan volgen. Wat nu in het land gebeurt is “diep, diep diep triest”, zei ze.
Etnel is van oordeel dat parlementariërs van de oppositie rustig moeten zitten, omdat die de macht toen
Volgens parlementariër Wang volgt de oppositie de rechtszaken die voorgaan tegen Hoefdraad en Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), niet goed. In de zaak van SPSB is Kromosoeto nog steeds aangehouden. “Als hij zo onschuldig is waarom wordt hij niet op vrije voeten gesteld?” vraagt de parlementariër. Wang haalde aan dat Kromosoeto tijdens een van de zittingen zelf heeft aangegeven, dat hij zijn medewerking heeft verleend aan Hoefdraad.
Hij heeft ieder keer gewoon blindelings opdrachten gevolgd van Hoefdraad, die deel uitmaakte van het kabinet van de vorige regering. Als er geen strafbare feiten zijn gepleegd, waar zijn al de gelden naartoe gegaan? vroeg hij eveneens. “Als je niet schuldig bent, waarom ben je voortvluchtig?” Hoefdraad wordt door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van elf strafbare feiten, die vallen onder de Bankwet, de Anticorruptiewet en het Wetboek van strafrecht.
Assembleelid Ashwin Adhin (NDP) is van oordeel dat de parlementariër niet op de hoogte is van hoe het rechtssysteem werkt. Volgens hem waren de beschuldigingen tegenover Hoefdraad toen in het parlement besproken en zijn in staat van beschuldigingstelling was afgewezen.
Het OM dient weer een verzoek in en dat werd goedgekeurd. Dat is volgens Adhin een schande voor het parlement, want er is sprake van inmenging in het rechtssysteem. Een persoon zal geen rechtszekerheid hebben in een land, omdat het parlement en de regering keer op keer inmengen en zelfs in commissieverband.
De fungerende voorzitter van het parlement op dat moment, Gregory Rusland, is van oordeel dat het lid Wang bepaalde opmerkingen mag maken in zijn betoog, want het ging niet om de bespreking van de lopende zaken in het parlement.
Vishmohanie Thomas
| suriname herald | Door: Redactie