• zaterdag 18 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Franse drugsnetwerken vanuit Suriname bevoorraad

| snc.com | Door: Redactie

BRON: Keynews

De justitiële autoriteiten in Frankrijk hebben naar aanleiding van de resultaten uit een diepgaand onderzoek naar drugsnetwerken het spoor getrokken naar Suriname als bronland van waaruit de organisaties worden bevoorraad.

De drugslijn liep vanuit Paramaribo via Cayenne (Frans-Guyana) naar Frankrijk en vervolgens naar andere Europese landen. Zo kwam een Surinaamse kruidenier in België in beeld en zijn zo’n tien verdachten aangehouden.

Het onderzoek in samenwerking met het Anti-Narcoticabureau (l’Ofast) leidde tot ontmanteling van een zeer actief grensoverschrijdend drugsnetwerk. Verschillende Franse media maken melding van de ontmanteling van het drugsnetwerk.

Er is boven water gekomen dat de drugsbazen in Frankrijk allianties sluiten met

Frans-Guyanese handelaren die gebruikmaken van Frans-Guyanezen, die voor een lucratieve vergoeding bereid zijn cocaïne naar Frankrijk te smokkelen. De bevoorrading vindt plaats vanuit Suriname. Een grote tegenslag in de strijd tegen deze grensoverschrijdende criminele organisaties is de uitgestrekte poreuze grensrivier tussen Suriname en Frans-Guyana. Smokkelaars hebben daardoor mogelijkheden te over om controle te omzeilen.

Het onderzoek werd in februari 2022 geopend nadat een aantal bolletjesslikkers binnen betrekkelijk korte tijd werd onderschept onderweg naar of in Périgueux, een stad en gemeente in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk. Hoe meer de onderzoekers zich in het fenomeen gingen verdiepen, hoe meer

aan het licht kwam.

Enkele weken na het begin van het onderzoek brachten de Franse politie- en inlichtingendiensten een 30-jarige man in beeld als een centrale figuur in het drugsnetwerk. Eenmaal op het goede spoor slaagden l’Ofast en de plaatselijke politie van de stad Bordeaux de eerste twee koeriers te arresteren toen ze in december 2022 uit Frans-Guyana arriveerden met elk ongeveer 1 kilogram cocaïne, verdeeld over 120 ingeslikte bolletjes à 10 gram.
Onderzoek heeft aangetoond dat de handelaren hun koeriers ronselen onder duidelijk geïdentificeerde gemeenschappen met dezelfde kenmerken in Suriname en Frans-Guyana. Dezelfde gemeenschappen zijn nadrukkelijk terug te vinden in de Franse in de steden Limoges en Poitiers alsook in de gemeenten Nieuw-Aquitaine, Maine-et-Loire enSarthe.

VOORAL JONGE VROUWEN

Vooral jonge vrouwen zouden volgens de Franse autoriteiten worden ingezet om de drugs te verplaatsen. Het snel stijgende aantal buitenlandse reizen van de jonge dames met een achtergrond in Frans-Guyana was de autoriteiten niet ontgaan. De drugshandel ging min of meer samen met mensenhandelaren uit de plaats Périgord die het ook hadden gemunt op jonge vrouwen.

Begin dit jaar droeg een golf van arrestaties eraan bij dat de politie een spoor van het netwerk volgde naar een Surinaamse kruidenierswinkel in Antwerpen (België), waar een handelaar geld wit waste uit de verkoop van cocaïne. Twee maanden later werden drie andere sleutelfiguren in Frans-Guyana gearresteerd en naar Frankrijk overgebracht. Ondertussen waren twee koeriers van het netwerk tijdens een missie in het buitenland aangehouden. Ze hadden bij hun arrestatie duizenden euro’s aan cocaïne bij zich. In totaal zijn 9 verdachten in verzekering gesteld. Twee anderen die ook worden vervolgd zijn onder gerechtelijk toezicht geplaatst.

SMOKKEL VIA OPENBAAR VERVOER

Om de circulatie van de cocaïne in Frankrijk zo goed mogelijk tegen te gaan, vinden er regelmatig arrestaties plaats op bus-, tram- en treinstations. Veel verspreiders van het spul blijken gebruik te maken van het openbaar vervoer. In oktober vorig jaar is er een 100% controle systeem opgezet voor de passagiers die vanuit Cayenne (Frans-Guyana) naar het vasteland van Frankrijk reizen. De veiligheidsmaatregel heeft volgens l’Ofast “positieve effecten”, wat ervoor zorgt dat het voorkomen van no-show on boarding daarna zijn vermenigvuldigd.

Op basis van consistent bewijsmateriaal werden ook reisverboden van vijf dagen door de prefectuur meegedeeld aan bepaalde vermoedelijke smokkelaars (om ze te dwingen het ingenomen product uit hun lichaam in Guyana te verdrijven). Ook het gebruik van automatische kenteken herkenning op de weg naar luchthavens, millimeter golfscanners, videobewakingscamera’s en controles door hondenteams is in 2022 toegenomen.
De Franse autoriteiten zijn er vooralsnog niet in geslaagd om de toelevering vanuit Suriname te stuiten.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie