• zondag 27 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

FORT BOEKOE-MONUMENT WORDT VOLGENDE MAAND ONTHULD

| united news | Door: Redactie

Een gewapende marroon op zijn hoede.| Foto bron : schilderij van Jean-Gabriel Stedman, 1772 -1777. |     Bron: Groenroodwit.

In Marowijne wordt op 20 september het Fort Boekoe-monument onthuld, dat zal dienen als eerbetoon aan de gevluchte slaven en de vrijheidsstrijder Boni.

Het moet ook een nieuw toeristische trekpleister worden, zegt voorzitter John Pel van de stichting Boekoe en een van de initiatiefnemers van het project.

Fort Boekoe was in de achttiende eeuw het hoofdkwartier en verdedigingsfort van de Marrons, de gevluchte tot slaaf gemaakten. In 1772 werd het fort verwoest. Samen met de lokale bevolking besloot stichting Boekoe het fort ruim

twee eeuwen later weer terug op de kaart te plaatsen en op zoek te gaan naar de exacte plek van het fort. Ruim twintig jaar en vele expedities en zoektochten later vond een expeditie onder leiding van John Pel vorig jaar de exacte locatie.

Met een monument wil Stichting Boekoe niet alleen de Marrons en hun leider Boni eren maar ook een impuls geven aan het toerisme naar de marrondorpen Pikin Santi en het nabijgelegen Tamarin, in het stroomgebied van de Cottica. Het 4,5e meter hoge kunstwerk zal in Tamarin komen te staan, vooral omdat dit dorp eenvoudiger te bereiken is

voor bezoekers.

Het monument, dat is ontworpen door de kunstenaar Jan-Willem Oldeneel en gemaakt van Surinaamse grondstoffen zoals aluminium, heeft de vorm van een zogeheten ‘fraka tiki’, een soort totempaal met spijkers en doeken om voorouders te vereren. Op het monument wordt ook een portret van Boni afgebeeld, waarvoor een befaamd werk van kunstenaar Ken Doorson wordt gebruikt.

John Pel: “De ontdekking van de plek en het maken van het monument was een participatief proces. We maakten en deden alles met de lokale bevolking en in afstemming met de kapiteins van beide dorpen. In goed overleg is besloten om het monument in het dorpje Tamarin te plaatsen. Onder meer vanwege de betere bereikbaarheid.”

De onthulling op 20 september zal geschieden in het bijzijn van granman Bono Velanti van de Aucaners en zijn collega van de Aluku-stam, Simeon Glunder, die een nazaat van Boni is. Het monument is mede tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds. Daarnaast en gelijktijdig met de onthulling van het monument zal ook een door The Missing Link, een organisatie die met verhalen heden en verleden bindt, ontworpen webapplicatie worden gelanceerd met een 3D-animatie van het gebied.

MENS EN MAATSCHAPPIJ

| united news | Door: Redactie