• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Felle kritiek op Suribet-kantoren in DNA

| suriname herald | Door: Redactie

Bij de behandeling van de Loterijwet is er felle kritiek geleverd op de Suribet-kantoren, die haast in elk district en ressort te vinden zijn. Leden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben hun bezorgdheid geuit en zien de kantoren liever vandaag dan morgen sluiten. Er is behoefte aan regulering met betrekking tot deze kantoren.

Diverse DNA-leden hebben aangegeven, dat de gokhuizen gezinnen ontwrichten en de jeugd verpesten. Asiskumar Gajadien (VHP), voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, had een hele andere kijk op zaken en zei dat hij al de kantoren heeft gezien, maar nooit een cent heeft uitgegeven aan betting. Volgens hem

heeft veel te maken met de opvoeding. Deze opmerking werd hem niet in dank afgenomen.

Er werd zowel vanuit de oppositie als de coalitie gevraagd dat de regering uit haar verantwoordelijkheid maatregelen treft om de samenleving te beschermen. Roy Mohan (VHP) zei dat het gewoon gaat om gokhokken, waarbij de regulering ter hand moet worden genomen.

“Van mijn kant liever sluiten, want reguleren is per district een of twee, maar wat we nu zien zijn het gokhokken die gecreëerd worden en dat kan niet. De perceptie dat de mensen zelf een keus moeten maken gaat niet op. Er is grote armoede, mensen nemen risico’s. We moeten de samenleving beschermen en de drempels verhogen”, zei Mohan.

Kishan Ramsukul (VHP) zei dat hij nooit heeft meegedaan aan Suribet. Echter betekent het niet dat er niets gedaan moet worden. “We hebben ook een opvoedende taak. De wet zoals die nu is reguleert niets, registratie zal niet reguleren. Kinderen kunnen nu al spelen, ze nemen de ID-kaart van hun ouders.”

Ramsukul zei dat retailers ook geld willen verdienen, dus gaan ze ook een gestolen of vervalste ID-kaart gebruiken. Hij stelde voor om de wet drastisch te wijzigen. Ook Ronny Asabina (BEP) wilde de behandeling van de wet parkeren en kansspelen holistisch bekijken.

Ebu Jones (NDP) zei dat er regels moeten worden vastgesteld om de samenleving te beschermen en niet enge belangen moeten willen beschermen door pleitbezorgers te worden van iets dat niet goed is.

Jennifer Vreedzaam (NDP) zei dat de wet niet in lijn is met het beleid van het ministerie van Volksgezondheid met betrekking tot gokverslaving. “Straks moeten we meer geld plaatsen op de begroting vanwege dit fenomeen in ons land”, stelde Vreedzaam.

Taschana Lösche (NDP) haalde aan dat de regering heeft gefaald, omdat zij gewoon heeft toegekeken hoe de Suribet-kantoren als paddenstoelen uit de grond rijzen. “De regering heeft er geen controle op. We hebben er geen zicht op. Overal, in elk district, zijn er kantoren.”

Vanwege de vele kritiek op de wet en het ontbreken van regulering en regels met betrekking tot de aanpak, is de verdere behandeling van de wet even aangehouden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie