• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EXXON ZOEKT NAAR NIEUWE PARTNERS NA VERTREK SHELL UIT STABROEK-BLOK

| snc.com | Door: Redactie

Voordat China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) en Hess Corp. samenwerkten met ExxonMobil om de Stabroek Block co-venturers te worden die we vandaag kennen, was er Shell. De Britse multinational had een belang van 50 procent in Exxon, maar het bedrijf koos ervoor om slechts een jaar voor de ontdekking van Liza te vertrekken, het allereerste commerciële reservoir dat voor de kust van Guyana werd gevonden.


Shell was van mening dat de kans op succes in het Stabroek-blok in wezen miniem was. Maar Exxon dacht daar anders over. Dus toen het bedrijf vertrok, ging het snel op zoek naar nieuwe

partners. Zoals verteld door de president van ExxonMobil Guyana, Alistair Routledge, had het bedrijf minstens 35 brieven gestuurd naar toonaangevende industriële partners.

“Sinds 1999, het oorspronkelijke partnerschap, zouden we hebben samengewerkt om te ontwikkelen, om klaar te zijn om kansen te boren in het Stabroek-blok als onderdeel van die meerjarige zoektocht naar olie en gas in het land Guyana. Helaas zijn we onze partner kwijtgeraakt en dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe partner of partners”, vertelt hij.

Volgens Routledge toonden slechts twee bedrijven interesse: Hess en CNOOC. De drie bedrijven samen zorgden voor het succes. “Het was een geweldige beslissing. Ik denk dat jullie twee blij zijn met de beslissing en wij ook. Vanuit het oogpunt van partnerschap, heeft het ons partnerschap rijker gemaakt. Ik denk dat diversiteit en inclusie een heel sterk partnerschap maakt, wat een gemeenschappelijke waarde vereist”, vervolgde Routledge.

Tot op heden zijn daar in totaal 33 ontdekkingen gedaan. Het aantal hulpbronnen van het blok staat op ongeveer 11 miljard vaten olie-equivalent. Twee enorme drijvende olieproductieschepen zijn in gebruik – de Liza Destiny en de Liza Unity. En tegen 2025 zullen twee andere – Prosperity en ONE GUYANA – online komen. Exxon is eigenaar van het Stabroek-blok met een belang van 45 procent, Hess 30 procent en CNOOC 25 procent.

Bron: Oilnow.gy


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie