• zaterdag 25 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EXXON ONDERZOEKT MOGELIJKE EXPORT VAN GAS UIT GUYANA

| united news | Door: Redactie

Alistair Routledge, president van ExxonMobil Guyana. | Foto: INewsGuyana | Bron: OilNow.gy.

Alistair Routledge, president van ExxonMobil Guyana, besprak in augustus in dit kader, het potentieel van Guyana als producent van diepwaterolie tijdens een interview met S&P Global in Londen.
Guyana staat in de schijnwerpers vanwege de groeiende bewezen reserves en productie van ruwe olie. Het heeft echter ook aanzienlijke gasreserves. Het grootste deel van het geproduceerde gas wordt momenteel opnieuw geïnjecteerd om de olieproductie te optimaliseren. In een reactie op de productietechnieken zei Routledge: “We richten ons op het ontwikkelen van wat volgens ons de zwarte oliebuurt van het Stabroekblok is van wat we

tot nu toe hebben ontdekt.” Exxon maakt gebruik van herinjectie van gas om de oliewinning hoog te houden.

Hij merkte echter op dat er behoefte is aan opties voor de verkoop van gas, vooral met de ontdekking van “gasrijkere” velden in de buurt van de grens met Suriname. 

“We zien deze hoge variabiliteit van de vloeistoffen, zowel lateraal in verschillende reservoirs, maar ook verticaal. We hebben gestapelde reservoirs en je ziet verschillende vloeistofmengsels in verschillende reservoirs,” zei Routledge.

In zijn bespreking van mogelijke exportoplossingen wees hij op de complexiteit van het opzetten van een drijvende LNG-installatie, vergelijkbaar met het Coral-veld van ExxonMobil in

Mozambique, waarbij hij uitlegde dat de gasrijkere velden bij Suriname een dergelijke eenvoudige inzet zouden verhinderen.

Hij noemde de mogelijkheid van een gecombineerde drijvende LNG- en vloeistoffenproductiefaciliteit en zei: “We zullen een productiefaciliteit moeten hebben die vloeistoffen en gas scheidt en waarschijnlijk tienduizenden vaten per dag aan vloeistoffen kan produceren. “Maar heb je dan een drijvende LNG-installatie naast een [vloeibare] productiefaciliteit? Doe je dat in ondiep water? Heb je die aan land? We kijken naar al deze conceptopties”, aldus Routledge.

Wat licenties betreft, toonde Routledge zich tevreden met de huidige positie van ExxonMobil en het feit dat ExxonMobil in 2024 20% van zijn prospectiegebied in het Stabroek Blok zal afstaan. Hij verzekerde dat door ExxonMobil de ontwikkelingen die gaande zijn of in de planningsfase verkeren, zullen worden voortgezet onder de algemene productieverdelingsovereenkomst, zelfs nadat de prospectielicentie in 2027 afloopt. Exxon heeft daarom de komende jaren de tijd om te bepalen of er stappen worden gezet in de gasontwikkeling.

Routledge noemde de eerste gaspijpleiding, die naar verwachting 50 MMcf/d gas naar het vasteland zal transporteren voor energieopwekking, als onderdeel van Guyana’s Gas-to-Energy project. S&P zei dat deze ontwikkeling ook zal leiden tot de productie van ongeveer 4.000 b/d vloeibaar aardgas, met een fabriek voor vloeibaar aardgas (NGL) die zal worden gebouwd bij de Demerara-rivier in Wales Estate. Dit geassocieerde gas uit het Liza-veld zal worden gewonnen, niet voor verkoop op de internationale markt, maar voor lokaal gebruik.

UNITEDNEWS|REGIO


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie