• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EX-MINISTER LEVENS GAAT AAN DE SLAG BIJ OAS

| united news | Door: Redactie

Ex-minister Marie Levens van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinOWC) blijft niet lang zonder werk zitten. In Suriname is er misschien geen plaats meer voor haar om beleid te maken, maar internationaal is zij behoorlijk in trek.

De komende week vertrekt zij naar De Verenigde Staten van Amerika om vanuit Washington een bijdrage te leveren aan verbetering van onderwijsprocessen in diverse landen op het westelijk halfrond. Zij hoeft haar hoofd niet langer te breken over de klaagzang dat er geen geld is om de schooljeugd van Suriname te ontwikkelen. Bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is dit wel goed geregeld.

“Omdat ik

voorzitter ben geweest van de Inter-Amerikaanse Onderwijsagenda. Die ben ik zelf begonnen in 2007 in Washington, en ik mag hem trekken. Ik zal dus ook blijven werken in Latijns-Amerika en vanuit Washington”, zegt Levens die nog geen drie jaren heeft gediend als minister in het Kabinet Santokhi-Brunswijk.

In De Nationale Assemblee (DNA) en daarbuiten heeft zij vaker aangedrongen op meer geld voor de broodnodige onderwijshervormingen. Uit haar onderzoek is gebleken dat het overgroot deel van de Surinaamse samenleving een betrekkelijk laag ontwikkelingsniveau heeft, en dat het onderwijsbeleid onvoldoende efficiënt en doelgericht is. Verouderde systemen zijn door de jaren heen niet aangepast

naar de tijd en talentontwikkeling op scholen liet te wensen over. Echter kon zij de koe niet voldoende bij de horens vatten, vanwege gebrek aan begrotingsmiddelen. Ook de goedgekeurde begroting van 2023 biedt weinig hoop.


Voor het uitvoeren van programma’s zal Suriname op de bedeltoer moeten gaan en trekken uit externe financieringsbronnen.

Bij haar afscheid op Minowc, de vorige week, brak Levens een lans voor het onderwijs in het binnenland. “Voor ons is het soms een vakantieplekje en een politiekplekje waar we propaganda gaan maken en stemmen gaan zoeken. Voor mij zijn het mensen die ontwikkelt moeten worden. En iedereen telt. Iedereen in dat binnenland telt. Daarom heb ik die scholen daar gebouwd in die gebieden waar die kinderen nog nooit naar school zijn geweest”, zegt de gewezen minister.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie