Etnel onduidelijk waarom NPS uit coalitie moet stappen
| sun.sr | Door: Redactie
DNA-lid Patricia Etnel heeft afgelopen weekend openlijk ervoor gepleit dat de Nationale Partij Suriname (NPS) uit de coalitie moet stappen. Dit deed ze nadat ex-president Ronald Venetiaan tijdens een openbare lezing in Grun Djari vond dat het volk president Chandrikapersad Santokhi niet in de steek moet laten.
Volgens bestuurskundige August Boldewijn is het tot nog toe onduidelijk waarom Etnel uit de NPS wil stappen. “Van de leiding van de NPS, het bestuur, is hierover geen woord gerept. Alleen Etnel heeft haar standpunt publiekelijk gemaakt, maar de reden waarom ze dat wil is niet zo duidelijk. Dat vind ik”, zegt Boldewijn aan SUN.
“Wat
Maar een duidelijke issue dan de kwestie van haar zoon heeft ze niet gemaakt”, zegt Boldewijn. Hij mist een statement van de zijde van het bestuur, met name van voorzitter Rusland hieromtrent.
Eerder gaf Etnel aan SUN te kennen dat zij zich niet kon terugvinden in de oproep van ex-president
Volgens Etnel moet men geen partnerschap boven de toekomst als partij plaatsen. Haar standpunt is dat de NPS de coalitie moet verlaten en moet gaan werken om groter te worden. Echter zal het congres dat de partij op 30 oktober houdt de beslissing nemen.
Boldewijn maakte wel duidelijk dat hij niet eens is hoe deze coalitie tot stand is gekomen. “Bij de regeringsformatie was men eerst bezig ministeries toe te kennen aan bepaalde coalitiepartners, zonder dat er een regeerakkoord was. Dat is net als een portie eten zonder toespijs. Een tweede zaak is dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) altijd bij de NPS was.
Bij de afgelopen regeringsformatie heeft Abop dit ministerie geclaimd, waardoor er een conflict was tussen NPS en Abop. Uiteindelijk is het naar Abop gegaan”, zegt de bestuurskundige. Volgens hem is het ministerie van NH ook niet meer het ministerie zoals dat vroeger was bij de NPS. In 2005 is dit ministerie gesplitst door de toenmalige president Venetiaan.
De PL van Paul Somohardjo heeft toen het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) losgerukt uit NH. De NPS behield een verzwakte NH. Er was geen plausibele reden om NH te splitsen en RGB toe te kennen aan PL, dan politieke druk. RGB is niet opgezet om een specifiek probleem in het land op te lossen. “Toen er daarna weer onderhandeld is over ministeries, is RGB nooit weer naar NH gebracht. De leider van de coalitie was hiervoor zeer zwak en heeft niet gedurfd.”
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| sun.sr | Door: Redactie